ARAD. Consiliul Local Municipal a fost convocat, vineri dimineaţă, în şedinţă extraordinară, cu un singur proiect pe ordinea de zi: aprobarea participării Municipiului Arad în Consorţiul Regional pentru Învăţământ Dual Arad.
„Este o finanţare europeană în care poţi veni partener cu universităţile. Ştim de acest subiect de foarte mult timp, l-am tot discutat, aţi votat şi dumneavoastră să luăm o bucată de teren, să-l împărţim… Din păcate, faţă de ceea ce se discuta iniţial, când a apărut Ghidul lucrurile erau un pic cam pe dos faţă de ceea ce se spusese iniţial, adică Primăria vine doar cu terenul, se face investiţia şi apoi preiau totul universităţile şi mediul privat. Acum lucrurile nu sunt foarte clare, dar eu cu doamna rector (Ramona Lile-n.r.) – şi sunt convins că şi dumneavoastră sunteţi de aceeaşi părere – am convenit să încercăm totuşi să aplicăm şi în condiţii care să fie avantajoase pentru Arad – şi pentru municipalitate, şi pentru universitate –, dar fără a greva cu foarte multe cheltuieli Primăria, pentru că Primăria pune un teren. La un moment dat era ca noi să facem şi clădirea, o plătesc ei, după aceea… s-o întreţinem, să plătim tot… destul de alambicat faţă de ceea ce iniţial se spusese dinspre Ministerul Învăţământului spre noi. Dar ar fi păcat să nu încercăm. Dacă va ieşi şi avantajos, foarte bine; dacă nu, n-am cerut nimic niciunii decât o şedinţă şi documentaţiile făcute. Cam ăsta e contextul pentru care am ajuns până în acest punct. Ne dorim să obţinem această finanţare pentru oraşul nostru” – a explicat primarul Călin Bibarţ în preambulul şedinţei CLM de vineri.
12 parteneri
Aleşii locali au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre supus votului. Consorţiul Regional pentru Învăţământ Dual Arad este format din 12 parteneri. Între aceştia, sunt: 2 universităţi (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – care e lider de parteneriat – şi Universitatea Politehnica Timişoara), 5 unități de învățământ preuniversitar (Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Arad, Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad, Colegiul Economic Arad, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Henri Coandă, Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” Arad), 3 operatori economici (S.C. Leoni Wiring Systems Arad SRL, S.C. Hella România SRL – punct de lucru Arad, Joyson Safety Systems Arad S.R.L.). Acestora li se adaugă Inspectoratul Școlar Județean Arad şi, nu în ultimul rând, Municipiul Arad.
Pe 15 ani
Potrivit contractului de parteneriat, „scopul principal de activitate al Consorțiului Regional pentru Învățământ Dual Arad îl constituie asigurarea educației și formării profesionale inițiale în sistem dual, prin dezvoltarea de parteneriate cu operatorii economici sau cu alți parteneri relevanți pentru a adapta educația și formarea profesională la cerințele pieței muncii”.
Principiile de bază ale Consorțiului sunt: nediscriminarea, tratamentul egal, transparența, proporționalitatea, eficiența utilizării fondurilor, asumarea răspunderii, cooperarea voluntară, principiile și valorile care sunt la baza sistemului de învățământ. Procesul de luare a deciziilor este asigurat prin Consiliul Director al Consorțiului din care fac parte reprezentanții legali ai tuturor entităților partenere.
Durata parteneriatului din Consorţiu este de 15 (cincisprezece) ani, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional, și intră în vigoare la data semnării lui de către reprezentanții legali ai entităților partenere.
Coordonarea Consorțiului este asigurată de liderul de parteneriat (UAV), acest statut fiind asumat (şi) în cadrul unor finanțări din fonduri externe nerambursabile sau al unor alte tipuri de finanțări destinate scopului pentru care este constituit Consorțiul.
Oportunitatea de finanţare
La baza creării Consorțiului Regional pentru Învățământ Dual Arad se află programul-pilot pentru dezvoltarea consorţiilor regionale pentru învăţământ dual aprobat prin OME nr.6254/2022, din Cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă Pilonul IV-Politici pentru noua generaţie Componenta C15: Educaţie Reformă 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învăţământul tehnic superior Investiţia 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorţii regionale şi dezvoltarea şi dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate. Acest program oferă posibilitatea unităţilor teritoriale, liceelor cu profil tehnologic şi universităţilor cu profil tehnic să dezvolte un învăţământ dual integrat pe teritoriul regiunilor de dezvoltare.
Trimite articolul
XMm e infracțiune de zile de temut .
Uitativa la cheltuielile acestora pur si simplu o cantina si o investitie in panouri foto-voltaice ar fi de cel mai util de realizat acest program care nu distruge forța prin care mulți lucreaza.
Stau si ma gandesc la politica de distrugere a UE ? Prima data au desfintat fabricile si apoi liceele care pregateau personal….Acum ca fabricile sunt ale strainilor si nu au personal calificat .Haidem sa aducem scolile profesionale inapoi …