ARAD. Autismul, o tulburare de dezvoltare, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Acest sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, autismul poate fi întâlnit în familii indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual, etc. Pe scurt, copiii care ajung să fie diagnosticați cu acest sindrom nu trebuie priviți ca fiind copii bolnavi sau cu retard, ei sunt copii care au nevoie de implicarea familiei și de terapii specifice pentru a reuși să gestioneze efectele autismului și să se poată dezvoltă.
Psihologul Claudia Iamandei, specializată în terapii comportamentale, ne-a explicat:
„Cel mai important moment este cel în care părintele decide să îi facă o evaluare psihologică copilului. Atunci când are cele mai mici semne de întrebare privind evoluția copilului, părintele ar trebui să se prezinte la un psiholog iar în baza raportuluide evaluare să meargă mai apoi la un control de neuropsihiatrie infantilă (NPI). Cele două evaluări vor fi luate în considerare atunci când se va decide felul de terapie pe care trebuie să îl urmeze copilul. Dar, țin să subliniez că este foarte, foarte important să se lucreze și acasă. Terapiile în sine nu sunt suficiente pentru a se putea face progrese și copilul să poată recupera”.
În ceea ce privește includerea copiilor cu autism în învățământul de masă, Claudia Iamandei ne-a spus:
„Este dreptul copilului la școlarizare care nu poate și nu trebuie să fie încălcat. Mai mult, faptul că un copil socializează, este implicat în activități cu ceilalți copii îl ajută să se adapteze și va adopta la rândul său comportamente adecvate. Ce trebuie să reținem despre un copil cu autism este faptul că prin terapie și o creștere într-un mediu corect și sănătos, acesta poate ajunge să aibă performanțe academice, profesionale și personale la fel care oricare dintre noi”.
La 2 aprilie este marcată Ziua internaţională de conştientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.
Terapii grauite
De la 1 octombrie 2023, copiii, tinerii și adulții cu TSA (tulburări din spectrul autist) pot beneficia grauit de terapii. Aceștia au acces la maxim 2 ședințe de terapie decontate pe zi în limita a 40/42/44 ședințe/lună (în funcție de nr de zile calendaristice). Tariful ședinței decontate prin casele naționale de asigurări de sănătate este de 135 lei / ședință / 50 minute.
Trimite articolul
XAsa-zisele terapii gratuite sunt doar pe hartie (deocamdata). Practic nu avem unde sa mergem cu copiii, pentru ca majoritatea specialistilor din domeniu nu au primit toate acreditarile necesare pentru a beneficia de aceasta lege. Au trecut deja 6 luni de cand ar fi trebuit sa beneficiem de aceasta lege si acest lucru nu se intampla practic.