ARAD. Fiscul arădean şi-a depăşit, în primul semestru al acestui an, programul de colectare a veniturilor la buget. Arădenii au fost, aşadar, mai conştiincioşi cu plata contribuţiilor la stat. Şi dacă nu au fost, tot au plătit, până la urmă, după ce Administraţia Judeţeană a Finanţelor Arad a aplicat zeci de mii de măsuri de executare silită.
În primul semestru al anului 2014 s-au colectat venituri totale la bugetul general consolidat însumând 790.533.000 lei, ceea ce reprezintă o depăşire a programului de încasări cu 4,42%.”, informează conducerea Fiscului arădean în raportul semestrial prezentat Prefecturii Arad.
„ Mobilizarea eficientă a întregului aparat fiscal a condus la încasări substanţiale în primul semestru al anului curent. Specific unei administraţii fiscale moderne, majoritatea contribuabililor îşi plătesc voluntar obligaţiile bugetare dând dovadă de conştiinţă fiscală”, subliniază Marius Drăgănescu, șeful administraţiei arădene.
Executări silite
Atunci când, însă, unii contribuabili sunt lipsiţi de „conştiinţă fiscală”, s-a recurs la aplicarea măsurilor de executare silită. „În acest sens, cu toate că suntem conştienţi de greutăţile financiare prin care trec mulţi operatori economici, avem obligaţia să întreprindem toate măsurile de executare silită, în vederea recuperării datoriilor pe care agenţii economici le-au înregistrat la bugetul general consolidat al statului”, precizează reprezentanţii Fiscului arădean.
Concret, în primele şase luni ale anului, s-au emis 34.850 de somaţii. În urma lor s-au încasat 47.740.000 lei. Fiscul arădean a aplicat, în aceeaşi perioadă, 34.913 de popriri pe conturi, în urma cărora s-a încasat suma de 25.712.000 lei. S-au aplicat 8160 de popriri la terţi, în urma cărora s-au încasat 1.456.000 lei. Totodată, au fost sechestrate 281 de bunuri mobile şi imobile. Sumele încasate urmare a valorificării sechestrelor s-au ridicat la 112.000 lei.
Totalul încasărilor prin aplicarea măsurilor de executare silită pe primele 6 luni din 2014 a fost de 75.020.000 lei.
TVA nedeclarată
În plus, suma de 12.599.000 lei reprezintă TVA fără drept de rambursare, sumă rezultată urmare a inspecţiilor fiscale pentru soluţionarea deconturilor negative cu opţiune de rambursare.
Potrivit AJFP Arad, „ponderea cea mai mare a sumelor suplimentare stabilite de organele de inspecţie fiscală reprezintă TVA nedeclarată şi neplătită de către operatorii economici, aceasta fiind încă o dovadă a faptului că unul din domeniile de mare risc în ce priveşte evaziunea fiscală este cel al tranzacţiilor prin care se încearcă neevidenţierea, nedeclararea şi ca urmare sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată”.
De recuperat
În ceea ce priveşte arieratele bugetare rămase de recuperat la data de 30.06.2014, acestea însumează
117.477.000 lei. „Trendul este descrescător în prima jumătate a acestui an luând în considerare că la începutul anului 2014 cuantumul arieratelor era de 119.863 mii lei”, precizează conducerea administraţiei fiscale arădene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!