ARAD. Au trecut aproape şapte luni de când au venit banii europeni, iar acum avem şi constructor. Este vorba despre primul lot de blocuri care vor fi reabilitate termic cu fonduri nerambursabile. Licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor a fost finalizată. Urmează, însă, şi alte blocuri, Primăria având deja mai multe cereri de finanţare semnate.
Încă de la finele lunii martie, când primarul Gheorghe Falcă şi Sorin Maxim – directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest – au semnat primul contract de finanţare pentru reabilitarea blocurilor de locuințe din municipiul Arad (cererea nr. 1). Contractul vizează 7 proiecte de reabilitare a 7 blocuri de locuințe și a 156 de apartamente, pe parcursul a 16 luni de implementare a proiectului contractat. Valoarea totală a cererii de finanțare contractate este de 5.283.878,50 lei (1.173.803,95 euro) iar 2.850.014,60 lei (633.125,54 euro) reprezintă valoarea finanțării nerambursabile. Concret, din totalul consturilor lucrărilor, proprietarii plătesc 20%, Primăria 20%, iar restul de bani sunt nerambursabili.
10 constructori
După semnarea contractului de finanţare, lucrarea a fost scoasă la licitaţie. Nu mai puţin de 10 firme s-au luptat pentru obţinerea contractelor de lucrări! Cinci oferte au fost depuse de firme din Arad, una din Zalău, una din Drobeta Turnu Severin şi trei din Bucureşti.
Licitaţia a fost atribuită, luna aceasta, unei firme din Bucureşti! Valoarea estimată iniţial a fost de 3.837.546,02 lei, iar contractul a fost semnat cu A.F. CONSULTING S.R.L. la suma de 2.782.102,41 lei.
Mai multe în Micălaca
În cererea 1 de finanţare au fost cuprinse următoarele blocuri: 207 – strada Mioriţa, 727 – strada Vaslui şi 7 de pe Imaşului. Lista continuă cu blocul 318 – scările A şi B, blocul 309 – scările A şi B şi blocul 341 – scara A, toate din Micălaca. Singurul bloc din altă zonă este V9, scările A şi B, de pe Calea 6 Vânători.
Noutăţi
Despre noutăţile aduse acum în programul de creştere a eficienţei energetice, Sorin Maxim a precizat că se vor executa inclusiv reparaţii la instalaţiile termice din interiorul blocurilor. Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor „va determina o reducere a consumului de energie pentru încălzire și limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, realizându-se o economie anuală de energie pentru încălzire de peste 40%”, informează acesta.
Detalii
Finanțarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” și a domeniului major de intervenție 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuințe” al Regio-Programul Operațional Regional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!