ARAD. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, la inițiativa și în colaborare cu Asociația Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși – „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din Arad, Sectorul Social Filantropic al Arhiepiscopiei Aradului a redeschis, luni, Cabinetului medical „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” (pe str. Episcopiei).
Acesta a fost înființat în anul 2003 pentru a asigura consultații, tratament și medicamente gratuite. Sfințirea cabinetului s-a săvârșit la data de 19 martie 2003 de către ÎPS dr. Timotei Seviciu Arhiepiscopul Aradului şi ÎPS Ciprian, în prezent Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, la vremea aceea Episcop vicar patriarhal.
Activitatea acestui cabinet medical s-a bucurat până în 2007 de susţinerea medicilor şi asistentelor de la Şcoala Postliceală Christiana din Arad apoi de aportul CMI dr. Dan Ţărean.
Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscopul Aradului, care a oficiat, împreună cu un sobor de preoți, slujba de resfințire a cabinetului medical. Din sobor au mai făcut parte şi consilierul social al Arhiepiscopiei pr. Gabriel C. Mariș, protosinghel Clement Iordache de la Mănăstirea Hodoş Bodrog și pr. Gabriel Vladu de la Parohia Ciunteşti.
În cuvântul de învățătură spus cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a spus: „Este un prilej deosebit de afirmare a lucrării samaritene a Bisericii pentru cei care sunt mai lipsiți și care sunt prea încercați cu boala. Lucrarea aceasta este una de parteneriat cu medicina. Aici oamenii vin ca la biserică iar medicii se vor pune la dispoziția lor asemenea preoților. (…) Un cabinet poate nivela niște situații pe care societatea încă nu le poate stăpâni. Noi vrem să venim în ajutorul societății, nu să facem concurență unii cu alții. Este un sprijin reciproc: așa cum Biserica este subvenționată de Stat și Biserica încearcă să ajute Statul acolo unde Statul nu poate pătrunde. Grija pentru semen trebuie să fie la înălțime în sensul acesta. Aradul a avut această conștiință totdeauna. Este un document pe care îl prezentăm în societate: ce putem face pentru om astăzi, pentru o Europă unită și o lume doritoare de pace, de liniște, de sănătate, de propășire, de fericire”. Au urmat apoi și câteva discursuri din partea președintelui Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, cunoscut promotor și susținător al valorilor creștin-ortodoxe, ale rectorului UVVG, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, membru fondator și inițiator al Asociației și d-nei dr. Simona Dumitra, președintele Asociației.
Începând cu data de 1 octombrie a.c., asociația va efectua consultații gratuite pentru pacienții defavorizați social, copiii din familii cu venit mic, familii dezorganizate, familii cu mulți copii, monoparentale, șomeri, pensionari, persoane neasigurate, persoane cu dizabilități, indiferent de credința religioasă. Beneficiarii sunt toți acei frați prea mici ai Mântuitorului, bolnavi și necăjiți pe care dorim să-i cercetăm după cuvântul Mântuitorului de la Mt.25, 36.
„Nădăjduim că, în viitor, pacienții să beneficieze pe lângă consultațiile gratuite și de medicamente obținute prin donații – ne-a spus pr. Gabriel C. Mariș,
consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.
Asociaţie filantropică medicală
Asociația Medicilor și Farmaciștilor Creștin-Ortodocși „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din Arad este o asociație filantropică medicală creștin ortodoxă care a luat ființă anul trecut și al cărei obiectiv principal este cel de a asigura asistența medicală de calitate populației paupere.
În vremurile grele în care trăim, nu prea mai întâlnim „doctori fără de arginți” asemenea Sfinților Cosma și Damian, ocrotitorii acestui cabinet medical, dar iată că Dumnezeu lucrează în sufletul medicilor credincioși care, din iubire de aproape și compasiune față de suferința bolnavilor, se pun aici în slujba lor.
Este deci o activitate de voluntariat și de dăruire asemenea celei a sfinților doctori Cosma și Damian care purtau de grijă de bolnavi fără a percepe nimic în schimb, doar credința și mărturisirea lui Hristos. De aceea, alături de ei, preoții din Arhiepiscopia Aradului se vor alătura medicilor și se vor ruga pentru acești bolnavi și acolo în cabinet și la Sfintele Altare ale Bisericii.
Cabinete de specialitate
Specialitățile care sunt aprobate pentru a face consulturi sunt: Hematologie – prof. dr. Coralia Cotoraci; Pediatrie – dr. Simona Dumitra; Psihiatrie – dr. Ligia Piroș și dr. Mariana Mariș; Medicină internă – prof. dr. Liana Moș; Medicină de familie – dr. Cirin Horea, dr. Călin Popa, dr. Mircea Onel; Dermatovenerologie- dr. Victor Neamțiu.
„Nu te teme a cerceta pe bolnavi că pentru aceste fapte vei câştiga iubirea“ (Ecclesiastul 7:37)
Citiți principiile noastre de moderare aici!