ARAD. Pierderile sau întreruperile de sarcină, programate şi neprogramate, au fost… contabilizate la nivel naţional într-un amplu document care relevă, în cifre reci, situaţia statistică pe această temă. Pur statistic, arădenii dau dovadă că îşi doresc copiii, numărul întreruperilor de sarcină fiind cu mult sub media înregistrată pe ţară. Asta, chiar dacă tot mai puţine arădence rămân însărcinate.
Trebuie subliniat că cifrele nu pot exprima ce se întâmplă după ce o viitoare mămică trece prin drama pierderii unei sarcini care s-a dovedit a fi neviabilă. Nici ce se întâmplă după ce o femeie însărcinată ia decizia de a nu deveni mamă şi se programează pentru a realiza o întrerupere de sarcină. Oricare situaţie ar fi, este o dramă în sine care nu reiese din statistici.
Avorturile în Arad şi în România rămân un subiect pe cât de sensibil pe atât de disputat, dar extrem de greu de abordat.
La cerere
În documentul publicat de Institutul de Sănătate Publică se arată că, în Arad, în perioada analizată (primul semestru din 2013), numărul întreruperilor de sarcină a fost de 581, iar pe perioada similară a anului precedent – 562. Dintre acestea, la cerere, s-au făcut 469 de întreruperi de sarcină. Trebuie menţionat, media pe ţară a întreruperilor de sarcină la cerere pe primul semestru al anului este de 661.
Statistic, la Arad s-a înregistrat o rată a întreruperilor de sarcină de 8,3 la mia de femei cu vârsta între 15 şi 49 de ani. Media naţională este, la nivel judeţean, de 10,4 la mia de femei. Pe primele locuri în clasamentul negru al avorturilor la cerere se situează Ialomiţa, cu 38,1 la mia de femei, Covasna, cu 33,6, Brăila, cu 21. Cele mai mici cifre sunt înregistrate la Galaţi, 0,2, Hunedoara, 0,7 şi Olt, cu 1,3 la mie. În judeţele vecine cifrele sunt mult diferite faţă de cele înregistrate în Arad: La Bihor – 5,8, iar în Timiş – 14,9 la mie.
Revoluţia nenăscuţilor
Un fapt demn de menţionat petrecut în istoria României post comuniste este chiar explozia întreruperilor de sarcină din 1990. Cum până în 1989 nu se făceau întreruperi de sarcină decât ilegal sau în cazuri în care se ridicau probleme de sănătate, numărul avorturilor a cunoscut o creştere exponenţială în 1990. Înainte de Revoluţia din decembrie 1989, avortul provocat era pedepsit în România, conform Codului penal, cu închisoarea. Chiar şi aşa, în 1989 s-au înregistrat 193.084 întreruperi de sarcină. Iar în 1990 – de 5 ori mai multe: 992.265. „În data de 26 decembrie 1989 s-a legalizat avortul în România, ceea ce a determinat o creştere a avorturilor la cerere. Privind în dinamică întreruperile de sarcină începând din 1989 se poate afirma următoarele: în 1990, când a fost liberalizată întreruperea cursului sarcinii, se constată că 92,1% din întreruperi au fost la cerere şi 7,8% au fost avorturi din motive medicale”, se subliniază într-un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Mai puţine gravide
Datele statistice relevă faptul că în Arad au fost înregistrate oficial, în primul semestru al anului 2013, 1.391 de gravide. Mult mai puţine faţă de gravidele luate în evidenţă în aceeaşi perioadă a anului 2012, când au fost înregistrate 1.601.
Citiți principiile noastre de moderare aici!