Aproape 24 de milioane de lei au costat cele peste 160.000 de pubele, containere și unități de compostare cumpărate de Consiliul Județean în urmă cu cinci ani, de când stau depozitate în condiții de caniculă sau îngheț, astfel o parte s-au deteriorat deja.
Cumpărate în 2011 cu 23.887.598 lei, în cadrul proiectului european “Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Arad”, pubelele au fost depozitate în diferite locuri din județ. Cele mai multe sunt în perimetrul aeroportului, aproximativ 50.000 de bucăți.
Anul trecut, în aprilie, Consiliul Județean chiar aprobase distribuirea a 50.000 de unități de compost către populație și anunța (prin vocea președintelui suspendat, Nicolae Ioțcu) că se va întâmpla asta în cel mult o lună. Au rămas însă în depozite, la fel ca și containerele și pubele pentru deșeuri.
Adrian Țolea, președintele interimar al Consiliului Județean, spune că ar mai putea dura un an până când vor ajunge la populație. Termenul pentru începerea procedurilor de stabilire prin licitație a operatorilor care vor gestiona deșeurile este 30 iunie. Dacă vor apărea contestații sau alte probleme, contractele vor fi semnate abia anul viitor.
Întârzieri la proiectul european
Șeful interimar al Consiliului Județean precizează că programul pentru managementul deșeurilor, care trebuia încheiat în 2013, a avut întârzieri din cauza contractantului, Confort SA, care a intrat în insolvenţă. Ulterior, a fost organizată o nouă licitație, iar lucrările au fost încheiate la sfârșitul anului trecut. ”Avem pe rol un proces cu firma Confort, pentru anumite sume de bani”, a spus Țolea, care a adăugat că au existat și unele probleme adminstrative la câteva primării, care au fost depășite între timp.
Adrian Țolea admite că pubelele nu trebuiau cumpărate în 2011, ci abia acum, la finalul proiectului. ”Ar fi trebui să fie ultima achiziție din proiect. Totuși, am fost primul județ din România care a implementat un astfel de program de gestionare a deșeurilor, putem admite că s-au făcut și unele greșeli”, a spus Țolea. El preferă să vadă partea plină a paharului: ”Lucrul cu adevărat important este că în acest moment suntem printre cele cinci județe care au finalizat lucrările”.
O parte dintre pubele, deteriorate
Proiectul european pentru gestionarea deșeurilor în județ este de aproape 113 milioane de lei, sumă în care este inclusă achiziția pubelelor. Acestea au fost furnizate de asocierea SC Fritz Schaefer GmbH, SC Iridex Group Plastic și SC Grădinariu Import Export SRL. Este vorba de 50.000 de unităţi de compostare individuală, 46.500 euro-pubele de 120 litri, 58.000 de euro-pubele de 240 l și 8.230 de containere din plastic sau metal pentru colectarea diferențiată a deșeurilor. Toate ar fi trebuit să ajungă în gospodăriile din județ în urmă cu aproape trei ani, însă o parte s-au deteriorat deja din cauza manipulării și a intemperiilor. Autoritățile spun, însă, că furnizorul poate să schimbe până la zece la sută din marfă, conform contractului. Rămâne de văzut dacă va accepta, pentru că, totuși, nu din vina furnizorului pubelele au stat depozitate în tot acest timp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!