ARAD. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţiile depuse de Romelectro SA şi Electromontaj Carpați SA (companii care au același acţionariat) la licitaţia privind retehnologizarea CET Hidrocarburi Arad. E vorba de atribuirea contractului având ca obiect Proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții (amenajare teren/utilități/documentații/construcții/procurări) organizare șantier, instruire, probe și teste pentru proiectul: „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi Arad SA”. Valoarea estimată a procedurii este de 402.172.105,00 lei, fără TVA, 62% din finanţare fiind asigurată prin PNRR (cod CPV 45251200-3 – Lucrări de construcții de centrale termice).
CNSC a respins contestaţiile ca fiind inadmisibile, fără a mai proceda la analiza pe fond a acestora. Asta pentru că cele două companii contestatoare (din care Romelectro aflată în insolvenţă) au „uitat” să depună cauțiunile constituite în mod legal.
Procedură nerespectată
„Din redactarea prevederilor art. 61.1 alin. (1) din Legea nr.101/2016 cu modificările și completările ulterioare, rezultă că pentru a putea proceda la soluționarea contestațiilor, Consiliul trebuie să constate depunerea cauțiunilor aferente, constituite potrivit prevederilor legale. Modul de calcul al acestor cauțiuni este stabilit în detaliu de prevederile art. 61.1 din Legea nr. 101/2016 cu modificările și completările ulterioare, raportat la valoarea estimată a contractului de achiziție publică ce urmează a fi atribuit. În aceste condiții, Consiliul va verifica cu precădere îndeplinirea condiției prevăzute de dispozițiile legale antemenționate, deoarece dacă nu sunt îndeplinite condițiile legale de constituire a cauțiunilor, astfel încât contestațiile să fie luate în considerare, Consiliul va respinge contestațiile fără să cerceteze motivele acestora” – se arată în decizia CNSC.
Deşi Consiliul le-a solicitat celor două companii contestatoare să prezinte recipisa de consemnare a cauțiunii în original în termenul și cuantumul prevăzut de lege (3 zile lucrătoare de la data sesizării Consiliului), acestea nu au prezentat dovada constituirii cauțiunii aferente demersului lor. În consecinţă, CNSC a constatat că „contestațiile au fost transmise de către cei doi contestatori fără a depune cauțiunile constituite în mod legal” şi a decis să „respingă ca inadmisibile contestațiile depuse, fără a mai proceda la analiza pe fond a cauzei”.
O lună întârziere
În aceste condiţii, licitația pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi Arad a fost reluată. Se mai pot depune oferte până în data de 26 octombrie 2023, ora 15. Reamintim, termenul iniţial a fost 28 septembrie, dar cele două contestaţii depuse pe 26 septembrie au dat peste cap procedura. S-a acumulat, aşadar, o întârziere de o lună de zile pentru că… aşa au vrut Romelectro SA şi Electromontaj Carpați SA.
A fost sabotată licitația pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi?
Trimite articolul
X… si va votam!E mai verde si mai benefica pentru mediu sursa asta de energie!