Bătaia de joc la care sunt supuşi zilnic medicii din România îi împinge spre Occident. Este cunoscut faptul că, la nivel naţional, mii de cadre medicale au ales să lase în spate spitalele din ţara noastră şi să plece la muncă în ţările din vest, unde condiţiile şi salarizarea sunt înzecit mai bune faţă de cele din România.
Şi din judeţul Arad au plecat zeci de medici şi asistenţi spre străinătate, dar, într-un fel sau altul, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Arad a fost scutit de acest exod. Se pare, însă, că şi aici cuţitul a ajuns la osul medicilor. Pe surse, se pare că nu mai puţin de 12 cadre medicale îşi întocmesc documentaţia pentru a pleca la muncă în străinătate. Managerul Ambulanţei, Roberto Schill, spune că „până în prezent, din cadrul serviciului judeţean a plecat la muncă în străinătate un singur cadru medical. Alţii nu au anunţat intenţia de a pleca. Dar nici nu sunt obligaţi să facă asta. Documentaţia pentru munca în străinătate nu se face prin cadrul instituţiei noastre, aşa că nu putem şti cine pleacă şi cine nu”.
Ar fi o problemă
Exodul a 12 cadre medicale de la Ambulanţă, care şi aşa lucrează în deficit mare de personal, ar reprezenta o problemă, mai ales că posturile bugetare sunt blocate. „Dacă informaţiile sunt reale şi există 12 cadre care vor să plece, ar fi o problemă. Dacă ar pleca de pe staţia de ambulanţă din Arad nu ar fi o problemă foarte gravă. În schimb, dacă ar pleca de la substaţiile din Pecica sau Chişineu Criş, unde personalul este şi aşa la limită, situaţia ar fi destul de gravă”, a declarat Roberto Schill.
Vin studenţii
Acest val de plecări coincide cu emiterea unui nou ordin ministerial prin care se propune ca tinerii absolvenţi de facultate care nu au luat examenul de rezidenţiat să poată fi angajaţi în unităţi medicale. Multe voci susţin că acest ordin a fost emis pentru a acoperi deficitul de personal medical din spitale şi din cabinete cu studenţi ieşiţi direct de pe băncile şcolii.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!