Dintre liderii politici arădeni, doar preşedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici are încredere în previziunile FMI, care indică o creştere de 1,5% a economiei româneşti şi consideră că acordul cu această instituţie este absolut necesar.
Gheorghe Seculici, preşedinte PDL Arad
„În ciuda opiniilor opoziţiei şi sindicatelor, economia românească nu este încă în stare să ducă toate cheltuielile la care instituţiile statului s-au angajat. Reformele propuse de Guvernul Boc îşi vor face efectele mai târziu, aşa că o renunţare la acordul cu FMI ar fi prematură. Cred că putem avea încredere în calculele FMI, care arată că anul viitor vom avea creştere economică, este o instituţie serioasă, se bazează pe analize, nu face nişte calcule pe genunchi”.
Ionel Ciupe, preşedinte PNL Arad
„Creşterea economică pe care o vehiculează FMI nu este decât praf aruncat în ochii naivilor. Cred că au făcut aceasta la solicitarea lui Băsescu şi PDL, cu scopul de a-şi amăgi parlamentarii ca în septembrie să nu voteze moţiunea de cenzură. Sunt sigur că orice alt guvern va găsi căi de a asigura funcţionarea statului fără să recurgă la măsurile de natură să îngroape ţara din punct de vedere economic, dictate de FMI”.
Marius Lazăr, preşedinte PSD Arad
„România este membru cu drepturi depline al UE, nu trebuie să fim trataţi ca o colonie. Lipsa totală de transparenţă privind negocierile Guvernului cu FMI şi măsurile impuse de acesta, a a provocat frustrarea explicabilă a opoziţiei şi sindicatelor. În urma acordurilor cu FMI, coroborate cu politicile antieconomice, am ajuns la o datorie publică de 90 miliarde Euro.Trebuie analizat dacă ruperea acordului ar fi de natură să încetinească sau, dimpotrivă, să accelereze acumularea datoriilor. De crezut, e clar că nu-i cred, toate ţintele lor au fost revizuite din trei în trei luni”
Kiraly Andras, preşedinte UDMR Arad
„Opoziţia şi sindicatele au opinii diferite de ale celorlalţi atunci când PSD nu este la guvernare.La ora actuală, acordul cu FMI este important, dar în unele probleme, atunci când este vorba de interesele cetăţenilor, de limita suportabilităţii unor măsuri, poziţia României trebuie să fie mai tranşantă. Sigur că ne-am bucura să avem creştere economică, cum spune FMI, dar asta nu înseamnă că o vom obţine pe seama măsurilor impuse. Dacă nu creşte economia, putem să tot tăiem salariile şi pensiile, că tot nu rezolvăm nimic”.
JA-S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!