O modificare a unei legi aduce în discuție posibilitatea ca arădenii să se branșeze și contorizeze individual. Este vorba de modificarea legii 241/2006 publicată în Monitorul Oficial în 7 septembrie 2015 care, conform reprezentanților ULAL, va fi greu de implementat în cazul asociațiilor de propietari mai ales în condominiile care au instalația de distribuție pe verticală. De menționat că majoritatea blocurilor din România au fost construite cu instalație de distribuție pe verticală având un singur contor de branșament situat la limita de proprietate.
Ce se schimbă la facturare
De fapt, în urma contorizării individuale, factura va cuprinde atât consumul individual, cât și diferența de consum față de contorul de branșament, diferența care la nivel de condominiu va fi repartizată în mod egal pe fiecare unitate imobiliară. Diferențele de apă vor fi plătite și de proprietarii apartamentelor nelocuite și proprietarii garajelor care au CF distinct.
Pentru realizarea contorizării individuale conform noilor reglementari legale, asociațiile de proprietari trebuie să rezilieze contractul cu operatorul serviciului de furnizare a apei, în urma hotărârii adunării generale cu acordul unanim al proprietarilor. La contorizarea individuală se vor monta contoare de apă pe fiecare sursă de consum, contoare supuse controlului metrologic și de același tip în toate unitățile imobiliare din condominiu. Pe lângă costurile cu achiziționarea acestor contoare, proprietarii trebuie să achite periodic și verificarea metrologică.
Ce e nou?
Reprezentanții ULAL Arad atrag atenția consumatorilor că noua reglementare nu rezolvă însă situația pierderile de pe rețea și nici măcar nu reglementează foarte clar o serie de probleme. Vor apărea în continuare diferențe de apă. Va exista și consumul paușal. Și atunci, „la ce ne folosește contorizarea individuală? Doar pentru a avea cheltuieli cu achiziționarea de noi aparate de masură, înlocuirea și verificarea periodică metrologică a acestora?”, se întreabă Dorina Lupșe, președintele ULALA.
Problemă
Ce facem în situația în care diferențele de apă sunt mai mici decât consumul paușal aplicat celor care nu își montează contoarele respective? Legea nu prevede regularizarea consumului de apă în astfel de situații. Ne întrebăm, dacă în cazul contorizarii individuale la blocurile cu distribuție pe verticală unde s-a reziliat contractul cu asociaţia de proprietari pe contorul de branșament – operatorul nemaiavând raport cu asociația – nu riscăm facturarea unor diferențe de apă care nu aparțin condominiului?”, a punctat Lupșe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!