Reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad ţin să precizeze că „dracul nu e chiar aşa negru” cum a fost prezentat de cei care au întocmit strategia pe sănătate a unităţii medicale. În materialul „Suprapreţ pe medicamente” am arătat faptul că specialiştii care au întocmit strategia au atras atenţia asupra faptului că sume importante de bani se cheltuie pe achiziţii de medicamente luate la preţuri mai mari sau medicamente care nu sunt necesare într-un spital.
Managerul Spitalului Judeţean Arad, doctorul Adrian Wiener, a ţinut să facă anumite precizări faţă de acuzele care au fost aduse unităţii medicale în strategia pe sănătate. „Variaţiile de preţ la achiziţia de medicamente se înregistrează în toate spitalele din ţară în principal din cauza modificării periodice a preţurilor din CANAMED (registrul preţurilor minime şi maxime impuse de Ministerul Sănătăţii). Achiziţiile tuturor medicamentelor în Spitalul Judeţean Arad se fac prin licitaţie deschisă on-line, electronică pe SEAP, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai mic. În contractele subsecvente există clauze de modificare a preţurilor de achiziţie doar în funcţie de modificările de preţ din CANAMED. Pentru unele medicamente, de exemplu pentru Hidrocortizon 100 mg – menţionat în articolul din presă şi în raportul de audit – preţul este mai mare deoarece câştigătorul licitaţiei, care avea preţul cel mai mic, nu a putut furniza cantitatea solicitată (aproximativ 7.000 de fiole/lună). Achiziţia a fost atribuită următorului ofertant, conform legii, acesta având preţul mai mare (motiv pentru care a şi pierdut, iniţial, licitaţia).
În ceea ce priveşte achiziţia unor medicamente uzual utilizate în Unitatea de Primire Urgenţe, menţionăm faptul că exemplul oferit – Metalyse – a fost achiziţionat într-o cantitate mică (4 cutii) şi, fiind un trombolitic utilizat în tratarea infarctelor miocardice sau emboliilor pulmonare, considerăm că e absolut necesar în farmacia unui Spital Judeţean de Urgenţă care internează aproximativ 3.500 de pacienţi pe lună. Din nefericire, unii dintre aceşti pacienţi suferă în spital bolile menţionate, respectiv infarct sau embolie”, a spus Adrian Wiener.
Mai ieftin cu reclama
Directorul Spitalului Judeţean Arad a continuat să puncteze fiecare acuză care a fost adusă unităţii medicale în strategia pe sănătate. Referitor la medicamentele care apar în reclame şi despre care specialiştii care au întocmit strategia au spus că nu se pretează ca şi tratament în spital, Wiener a declarat: „Referitor la medicamentele a căror eficacitate terapeutică nu ar fi dovedită, vrem să precizăm faptul că Anghirol s-a achiziţionat doar 1 cutie într-un context clinic special. Bixtonimul se achiziţionează doar pentru îmbibarea meşelor în sala de operatie ORL pentru oprirea hemoragiilor, ca alternativă eficientă şi mult mai ieftină. Eubiotic este un medicament care reface flora intestinală la pacienţii cu antibioterapie şi apare în ghidurile de tratament ale infecţiei cu Clostridium difficile. În ceea ce priveşte dozele diferite pentru antibioticele achiziţionate de spital, menţionăm că în cadrul SCJU Arad funcţionează şi secţii de pediatrie, unde dozele folosite sunt altele decât la adulţi”.
Fără programe naţionale
Într-un alt pasaj, cei care au întocmit strategia pe sănătate au susţinut că Spitalul Judeţean cumpără medicamente care ar putea fi primite gratuit prin programele naţionale de sănătate. „Exemplele oferite sunt nefericite şi nu fac decât să sublinieze superficialitatea (sau reaua credinţă) a celor care au făcut analiza: Folcasinul este ca şi clasă citostatic, dar a fost achiziţionat pentru tratamentul bolilor reumatologice autoimune, nicidecum pentru indicaţie oncologică, deci nu poate fi achiziţionat legal prin Programul Naţional de Oncologie. Insulina Humulin achiziţionată este o insulină rapidă care se foloseşte în Spitalul Judeţean Arad pentru <tamponarea> perfuziilor cu glucoză administrate pacienţilor cu afecţiuni acute, altele decât diabetul zaharat, sau pentru stabilizarea glicemică a diabeticului cu afecţiuni acute internat în spital, unde este ilegală folosirea medicamentelor achiziţionate prin programele naţionale”, a mai precizat Adrian Wiener.
Articole pe aceeași temă:
Suprapreţ pe medicamentele Spitalului Județean Arad
Singura soluţie: un nou Spital Judeţean
Propuneri pentru sănătatea arădenilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!