ARAD. Conflict de interese în materie penală și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații. Acestea sunt acuzaţiile pe care Agenția Națională de Integritate (ANI) i le-a adus, chiar de 1 aprilie, directorului APIA Arad, Gheorghe Alda.
Conflict de interese?
„La data de 17 martie 2010, Alda Gheorghe, în calitate de director coordonator al Centrului Județean APIA Arad, a semnat pentru aprobarea deciziei de acordare a plăților în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață – campania 2009, decizie în urma căreia societatea (în cadrul căreia soția sa deține calitatea de asociat) a primit de la APIA Arad plăți în sumă de 210.078,16 lei (49.805,16 euro). Totodată, în luna martie 2010 și decembrie 2012, Alda Gheorghe, în calitatea sa de director executiv APIA Arad, a intervenit în procesarea cererilor de plată ale firmei SC COM ABM SRL, prin aprobarea listelor de plată în anii de campanie 2009 și 2012.” E vorba de conflict de interese – zice ANI –, aşa cum acesta e definit de art.301 din Codul Penal: „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său.”
Gheorghe Alda încearcă să demonteze acuzaţia ANI: „Atâta timp cât semnăturile mele nu au putut influenţa plăţile respective, consider că nu există un conflict de interese. Potrivit procedurii, semnătura mea nu poate schimba nimic. Mai mult, era a patra semnătură pe listele de plată. În ceea ce priveşte decizia de plată, semnătura mea este doar de reprezentare. Pe acea decizie se menţionează că directorul general decide, semnătura mea fiind doar de reprezentare a instituţiei în raport cu fermierul respectiv. Semnătura mea nu are nimic cu decizia în fapt. În plus, plata o face APIA central, nu APIA judeţ din fondurile luate de Centrul judeţean. Plăţile sunt făcute direct de la Bucureşti către toţi fermierii. E încă o dovadă că semnătura mea nu are legătură cu decizia în fapt, că eu nu am calitate de a decide în această situaţie.”
Acuzat de fals în declaraţii
ANI mai susţine că „în declarația de avere aferentă anului fiscal 2010, Alda Gheorghe a declarat la «Capitolul VII – Venituri din alte surse» faptul că soția sa a obținut de la SC COM ABM SRL venituri din dividende în sumă de 250.000 lei, fapt neconform cu realitatea, întrucât aceasta obținuse de la societatea comercială, în anul fiscal 2010, venituri din dobânzi în sumă de 350.000 lei, rezultând faptul că Alda Gheorghe a declarat greșit atât sursa venitului obținut de către soția sa, cât și cuantumul acestuia. În declarația de avere aferentă anului fiscal 2012, Alda Gheorghe a declarat la «Capitolul VII – Venituri din alte surse», faptul că soția sa a obținut de la SC COM ABM SRL venituri din dividende în sumă de 100.000 lei și, de la SC EUROCATAL SRL, venituri din dividende în sumă de 200.000 lei, fapt neconform cu realitatea, întrucât soția acestuia a obținut, în anul fiscal 2012, venituri din dividende doar de la SC EUROCATAL SRL.”
„Este o inepţie” – contraatacă Gheorghe Alda. Directorul APIA Arad spune că „pentru cine a avut cât de cât tangenţă cu situaţii economice, e o inepţie. Pentru cine nu cunoaşte un pic de economie, aceasta poate fi o realitate.” De ce nu este, totuşi, o realitate? Gheorghe Alda explică: „În ceea ce priveşte sursa de venit, contabilul şef al societăţii mi-a spus că atunci când a depus declaraţia la Finanţe, în loc de codul aferent dividendelor – 06 – a trecut, din greşeală, 07. Dar mi-a spus că a corectat această greşeală. Cum să aibă acţionarii venituri din dobânzi?! E o greşeală care a fost de mult corectată. În ceea ce priveşte cea de a doua problemă – sumele «neconforme cu realitatea» – sumele au fost declarate de firmă pentru un anumit an fiscal, iar eu le-am declarat pentru anul când soţia mea le-a luat. Sumele coincid, atât doar că ele au fost luate dintr-un an şi mutate în alt an.”
ANI, acuzată de presiuni şi nerespectarea legii
Nu doar ANI îi aduce acuzaţii lui Gheorghe Alda, ci şi Gheorghe Alda îi aduce acuzaţii ANI. Directorul APIA Arad susţine că reprezentanţi ai ANI au făcut presiuni asupra angajaţilor instituţiei pe care o conduce pentru a grăbi transmiterea unor documente. Şi, mai grav, Gheorghe Alda acuză ANI că a… „uitat” să îl informeze că îl evaluează. „În cererile pe care ANI le-a transmis instituţiei, mi-a dat termen 30 de zile să răspund că, dacă nu, mă amendează cu 300 lei pe zi. Eu am răspuns la toate în termen, aşa cum mi-a solicitat. Dar nu îmi explic de ce s-a făcut intervenţie telefonică asupra personalului, să grăbească transmiterea datelor. Asta e o inexplicaţie pentru mine. A doua: nu îmi explic de ce nu mi-au transmis – aşa cum cere procedura legală – o notificare scrisă în care să mă informeze că sunt în perioada de evaluare şi să mă cheme să mă audieze, să dau explicaţii” – punctează directorul APIA Arad.
Totuşi, în comunicatul ANI se precizează că „ Alda Gheorghe a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare. Persoana evaluată nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.” E fals! Să-mi prezinte mie dovada că mi-au făcut notificare!” – răbufneşte Gheorghe Alda. Directorul APIA Arad insistă să nu se facă o confuzie între cererile pe care ANI le-a transmis instituţiei (cereri prin care solicitau nişte acte) şi documentele prin care ANI ar fi trebuit să-l informeze că este evaluat şi să-i solicite explicaţii. „Probabil că nechemarea mea spune ceva. Spune că această instituţie nu este ceea ce se vrea a fi – o agenţie de integritate şi moralitate” – conchide Gheorghe Alda.
Citiți principiile noastre de moderare aici!