Preţul uriaş plătit pentru un pachet de ţigări îi face pe arădeni să adopte o alternativă mult mai ieftină: achiziţionarea ţigărilor de la „bişniţari”, persoane care introduc ilegal în ţară ţigările şi le vând la preţuri modice, mult sub cel al unui pachet cumpărat din magazin. Fenomenul contrabandei cu ţigări a luat amploare odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.
De atunci, treptat, preţul pachetului a urcat constant pentru a se ajunge la preţul mediu din ţările comunitare. Ceea ce trebuia să aducă mai mulţi bani statului român, în urma taxelor şi accizelor, nu a făcut decât să crească veniturile contrabandiştilor. Un studiu efectuat de o organizaţie non-guvernamentală relevă faptul că aproape 60 la sută dintre locuitorii judeţului Arad preferă să îşi cumpere ţigări de contrabandă, preţul acestora fiind decisiv în alegerea arădenilor. Dacă preţul mediu al unui pachet de ţigări în magazine este de 9,9 lei, la negru media este de 5,9 lei. Contrabanda a „înflorit” vertiginos în ultimii ani. În 2008, la nivelul judeţului nostru, ţigările la negru reprezentau 40,5 la sută din totalul celor comercializate, iar, în numai doi ani, a ajuns la 58 la sută.
Studiul care scoate la iveală aceste fapte a fost realizat pe parcursul a doi ani de zile, între 4 august 2008 şi 6 februarie 2010, iar, din datele adunate, partea de vest a ţării şi implicit judeţul Arad atinge cote alarmante în ceea ce priveşte comerţul la negru cu ţigări. Potrivit statisticilor, majoritatea ţigărilor de contrabandă care se comercializează pe piaţa din judeţul nostru provin din magazinele duty-free, dar, în ultimul timp, se observă o creştere în ceea ce priveşte intrarea pe piaţă a ţigărilor aduse din Ucraina, Rusia şi Moldova. Conform studiului, contrabanda cu ţigări pare a fi una dintre cele mai înfloritoare afaceri, ţinând cont de cantitatea impresionantă de ţigări intrate pe piaţă şi de preţul de vânzare al acestora.
Preţuri modificate
Cu toate că preţul unui pachet de ţigări achiziţionat din duty-free nu a crescut decât foarte puţin, „bişniţarii” îşi adaptează preţurile în funcţie de cele oficiale, plătite pe ţigările timbrate. În 2008, când preţul mediu în magazine al unui pachet de ţigări era de şase lei, piaţa neagră vindea acelaşi pachet cu 3,8 lei. Constant, la fiecare creştere de preţ din magazine, urma o creştere la contrabandişti. Pe parcursul anului 2009, când un pachet timbrat costa 7,5 lei, bişniţarii îl vindeau cu cinci lei. Aşa s-a ajuns ca, în prezent, în magazine ţigările să fie vândute cu 9,9 lei pe pachet, iar pe piaţa neagră preţul să fie de numai 5,9 lei.
Oamenii legii, în priză
Datorită exploziei contrabandei cu ţigări, toate organele legislative ale statului stau cu ochii pe contrabandişti. Săptămânal sunt organizate razii de către Poliţie, Poliţia de Frontieră, Garda Financiară şi Jandarmerie. De la începutul anului şi până în prezent, oamenii legii din întreg judeţul Arad au confiscat zeci de mii de pachete de ţigări de contrabandă, scoase la vânzare. Toţi reprezentanţii acestor instituţii ne-au semnalat faptul că acţiunea de eradicare a comerţului ilicit cu ţigări de contrabandă a fost dictată de către reprezentanţii Ministerului Administraţiei, în încercarea de a aduce noi venituri bugetului de stat.
Lege incompletă
Pieţele din municipiu sunt cunoscute ca fiind locul de desfacere al ţigărilor netimbrate. Cu toate că fac razii aproape zilnic, poliţiştii şi jandarmii nu au legea de partea lor. În cel mai rău caz, dacă „bişniţarii” sunt prinşi, aceştia riscă o amendă. Nu există nicio prevedere care să îi sperie pe contrabandişti. Aceştia nu riscă pedeapsă cu închisoarea. Lacuna legislativă este unul dintre motivele pentru care comerţul ilegal a explodat şi nu mai poate fi controlat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!