ARAD. Lipsa investitorilor, criza financiară prelungită şi oferta destul de variată a făcut ca preţurile terenurilor din Arad destinate proiectelor imobiliare să scadă cu 14 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deşi trendul la nivel naţional este unul descrescător, Aradul deţine recordul la cea mai mare scădere, potrivit unei analize realizate de compania de evaluare a pieţei imobiliare Darian.
Într-un top al judeţelor cu cele mai importante scăderi, după Arad urmează Alba Iulia şi Târgovişte, unde preţurile terenurilor au scăzut cu 10 la sută, iar la polul opus se află Bucureştiul, unde scăderea a fost de numai 2 la sută.
„Investitorii s-au orientat către terenurile aflate în zone uşor accesibile, pentru care vizibilitatea ridicată şi accesibilitatea din punctul de vedere al transportului public şi accesului auto au fost printre principalele criterii de selecţie. Pentru segmentul rezidenţial dezvoltatorii au căutat terenurile cu toate autorizaţiile de urbanism valabile, în timp ce pentru sectorul de birouri ţinta au constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport în comun, dar şi la zonele comerciale. Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicată s-a înregistrat de către companii care au deja parcuri logistice sau de producţie în România şi care doresc să-şi extindă aceste parcuri industriale”, spun reprezentanţii companiei de evaluare.
Analiza celor de la Darian a cuprins şi terenurile agricole din ţară, inclusiv din judeţul nostru, respectiv Câmpia de Vest. Potrivit datelor furnizate de către evaluatori, în Arad preţurile terenurilor agricole au explodat, ajungându-se la sume exorbitante de 5.000 de euro pe hectar. Tot cei de la Darian precizează că terenurile agricole din zona noastră sunt cele mai scumpe din toată ţara. Şi asta pentru că cererea este foarte mare, oferta este destul de mică, iar apropierea de graniţă ne plasează în preferinţele investitorilor străini care bagă bani în agricultură.
Ieftin în rest
Preţurile terenurilor agricole din restul ţării sunt mult mai mici decât la noi, ajungând la valori de doar 20 la sută faţă de preţul unui hectar de teren în Arad. De exemplu, în Câmpia Română hectarul se vinde cu maxim 3.000 de euro, la fel şi în Podişul Dobrogei, în timp ce în Moldova, Podişul Getic şi Depresiunea Transilvaniei un hectar de teren poate fi cumpărat cu 1.200 de euro pe hectar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!