Arad. Construcţiile metalice din Parcul Tudor Arghezi sunt ilegale! Au fost chiar amendate, semn că se poate face ceva şi în Arad şi că putem avea grijă de oraş, dacă dorim acest lucru. Întâmplarea legată de barăci şi amenzi făcută publică luni a mai indicat însă ceva: că nu putem trăi fără niscaiva gâlceavă. Nu suntem liniştiţi dacă nu-i arătăm pe ceilalţi cu degetul şi indicăm faptul că nu fac nimic, sau dacă nu dăm replică la replică.
Dar hadeţi să vă spunem pe scurt istoria barăcilor ilegale. Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Gheorghe Falcă a anunţat faptul că în Parcul Tudor Arghezi există o construcţie ilegală, iar cei care au ridicat-o au fost amendaţi, la solicitarea Primăriei, de către Inspecţia de Stat în Construcţii. Edilul a spus că barăcile, căci despre acele construcţii ilegale era vorba, un fel de vestiare pentru muncitori, au fost ridicate de cei de la Compania de Apă Canal fără a avea dreptul. Care a fost concluzia primarului? „Mă bucur că cei din subordinea Primăriei Arad îşi îndeplinesc atribuţiile, dar nu am văzut nicicum reacţiile ecologiştilor care au protestat în Parcul Eminescu, pentru sprijinirea acestui parc. E adevărat că e un parc nou, dar e posibil să nu fi fost văzut niciodată de către luptătorii împotriva proiectului Primăriei pentru Parcul Eminescu? Acesta este clar semnul că acea luptă a fost una politică”.
Replica la atac
Replica la acuzele primarului nu a întârziat prea mult. La o zi distanţă de afirmaţiile făcute de primar în cadrul conferinţei, Grupul „Salvaţi Parcul Eminescu” a trimis un comunicat în care a indicat faptul că „în data de 26 februarie, grupul nostru şi-a anunţat intenţia de a porni o campanie împotriva inesteticului urban, mizeriei, nesimţirii şi bătăii de joc la adresa banului public din Arad. Am început această campanie ridicând problema construcţiei, din punctul nostru de vedere ilegale, a două barăci metalice în Parcul Tudor Arghezi, care completau într-un mod nefericit aspectul oricum deplorabil al acestei suprafeţe verzi din zona Intim. Cazul a fost preluat şi de presă, care a aflat că respectivele construcţii sunt ridicate de Compania de Apă pentru ca cei care deservesc stația de epurare a apei să aibă vestiar și loc de depozitat sculele”. Povestea grupului continuă cu o replică la atac: „Într-un final se pare că s-a sesizat şi Primăria, amendând cu 1.000 de lei Compania de Apă după ce s-a descoperit faptul că nu există autorizaţie de construcţie pentru ridicarea barăcii şi vestiarului în incinta unui spaţiu verde. Ne bucurăm că sesizarea noastră a avut efect, dar ne intrigă declaraţia primarului Gheorghe Falcă (…). Înţelegem că primarul este extrem de dezamăgit pentru că l-am împiedicat să construiască o parcare în locul celui mai vechi parc din Arad, dar nu putem tolera atacurile gratuite, minciuna şi dezinformarea, practici care nu fac cinste unui edil aflat în fruntea unui oraş ca Aradul”.
Final cu acuze
Finalul comunicatului are şi el parte de atacuri: „Sperăm ca Primăria, care are un aparat numeros la dispoziţie şi o Poliţie Locală în subordine, să se sesizeze prompt atunci când legea se încalcă flagrant într-o zonă atât de centrală încât e imposibil să nu fie observat abuzul. Suntem convinşi că acest lucru se va întâmpla abia când Primăria îşi va schimba atitudinea distructivă la adresa verdelui urban, atitudine care nu face altceva decât sa încurajeze asemenea practici”.
Spre binele Aradului
Singurul lucru de care noi suntem convinşi este faptul că, indiferent de gâlceavă, cu cât mai mulţi arădeni vor avea grijă de spaţiul verde şi vor sesiza ilegalităţile de pe el şi cu cât mai multe instituţii vor interveni ca să facă ordine, cu atât mai bine îi va fi Aradului. Aşa că: să continue, astfel, gâlceava.
„Mă bucur că cei din subordinea Primăriei Arad îşi îndeplinesc atribuţiile, dar nu am văzut nicicum reacţiile ecologiştilor”- Gheorghe Falcă
Citiți principiile noastre de moderare aici!