ARAD. Se pare că nu doar nouă ni se pare aberant ca membrii Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă Arad să încaseze bonusuri, în condiţia în care societatea este pe minus. Subiectul dezbătut de ziarul nostru a creat discuţii şi în şedinţa Consiliului Judeţean Arad de marţi, 30 august, acolo unde s-a votat ca reprezentantul instituţiei judeţene să îşi dea votul pentru alocarea acelor bonusuri. Cel care a pornit discuţia a fost Răzvan Anghel, consilier judeţean USR.
Acesta a avut o expunere de motive pentru care bonusarea administratorilor de la Compania de Apă este greşită:
„Ce și-au propus administratorii? Să încaseze facturile emise la 50 de zile și să-și plătească datoriile către furnizori la 30 de zile. Cu alte cuvinte, banii intră în firmă după 50 de zile de la emiterea facturii, dar ies după doar 30 de zile de la primirea facturii de la furnizor. Dacă banii ies după 30 și intră după 50 de zile, înseamnă că Compania de Apă nu are bani pentru 20 de zile și trebuie să acopere deficitul de undeva. De unde? De regulă, din împrumuturi bancare, generatoare de rate și dobânzi. Ce au reușit administratorii să facă? Să încaseze facturile emise pentru apă-canal după 60 de zile, în loc de 50, și să-și plătească datoriile către furnizori după doar 10 zile. Banii ies din firmă după 10 zile și intră după 60. Aşadar, Compania de Apă nu are bani pentru 50 de zile în loc de 20. Dacă administrarea competentă și performantă are ca rezultate o perioadă în care firma nu are cash mai mare (50 de zile) decât cea propusă (20 de zile), asta ce înseamnă? Că suma care trebuie acoperită cu un împrumut de la bancă este mai mare, la fel și dobânzile care trebuie plătite. Culmea este că plata la timp a ratelor și a dobânzilor este și asta o performanță care trebuie recompensată. Pentru orice arădean normal plata ratelor și a dobânzilor la împrumut este o obligație.
Ce și-au mai propus administratorii? Să cheltuie <doar> 52% din cifra de afaceri pe salarii. Ce au reușit? Să cheltuie 57% din cifra de afaceri pe salarii. Știți ce-ar însemna asta în mediul privat? Că ai dat faliment de mult. Ei bine, la stat asta înseamnă performanță care trebuie premiată. În final, care este cel mai cel motiv pentru care-și dau prime? La jumătatea anului, Compania de apă are o pierdere netă de 3 milioane de lei. Adică pierde bani, nu produce. Iar dacă pierde bani, cum să treacă iarăși pe profit? Mărindu-ne nouă facturile, bineînțeles”.
Rău, dar spre bine
La obiecţiile ridicate de Răzvan Anghel a răspuns Alina Costea, directorul economic al Companiei de Apă. Aceasta nu a încercat să demonteze, la modul real, nici măcar una dintre acuzele aduse de consilierul judeţean. În schimb, a subliniat faptul că, deşi indicatorii financiari de performanţă sunt departe de ţintele propuse, situaţia a stat chiar mai rău înainte. Aşadar, pe scurt: este rău, a fost şi mai rău, iar actualul rău e mai bine decât cel de dinainte.
„Sperăm ca, până la sfârşitul anului, să ajungem la termenul de recuperare a creanţelor de 50 de zile. În ceea ce priveşte plata facturilor, aceasta diferă în funcţie de furnizori. Sunt unii furnizori care solicită plata la 10 sau 15 zile, alţii la 30 de zile”, a explicat Costea. Iar, referitor la cheltuielile cu personalul, aceasta a spus că, în primul trimestru al anului, peste 60 la sută din cifra de afaceri reprezenta cheltuieli cu personalul. Iar în al doilea trimestru procentajul a scăzut. Departe de ţinta propusă, dar a scăzut. Iar, în ceea ce priveşte pierderea Companiei de Apă, directorul economic a declarat: „Compania de Apă merge pe pierdere în nu mai puţin de 32 de localităţi din judeţ. Practic, veniturile nu acoperă cheltuielile din acele localităţi. Dar nici nu putem să îi lăsăm fără apă pe oameni. În plus, în lunile de iarnă, respectiv ianuarie, februarie şi martie, toate cuprinse în rezultatele primului trimestru, încasările sunt mult mai mici decât în lunile de vară, când consumul de apă creşte”.
Îşi primesc primele
Cu toate discuţiile referitoare la aceste prime, consilierii judeţeni au votat, în majoritate, ca reprezentantul CJA la Compania de Apă să aprobe acordarea acestor bonusuri. Doar consilierii USR s-au abţinut de la vot, dar şi Vasile Borha, care este şi consilier judeţean, dar şi directorul general al Companiei de Apă Arad. Toţi ceilalţi aleşi au decis că este normal ca, într-o companie pe minus, membrii Consiliului de Administraţie să fie premiaţi pentru performanţa lor în conducerea respectivei companii.
Citește și:
Trimite articolul
XJigodiile politice de la compania in discutie,dar si de la alte societati unde sunt in consilii de administrati fura fara jena,si isi bat joc de lege,de bunul simt,de aradeni in general…Sa foloseasca primele si bonusurile la flori,stiu ei ce fel de flori…
Nesimțiți ! Nu înțeleg dacă considera ca au salari mici de ce nu își fac firme sa lucreze pentru ei .
Pina unde merge nesimtirea la toți salariați de la stat .?
Salari mari si cind ii cauți la birou pentru o problema cică sunt pe teren .
REVOLTĂTOR .