Sesiunea solemnă „MAREA UNIRE DIN 1918”, important eveniment științific național și internațional.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a prezentat, în plenul Sesiunii solemne, lucrarea științifică cu titlul „Contribuţia profesorului Vasile Goldiş în dezvoltarea învăţământului românesc”, o substanţială şi emoţionantă evocare referitoare la activitatea lui Vasile Goldiş, în perioada de la începutul secolului XIX, cu privire specială asupra rolului pe care l-a avut marele intelectual român, în dezvoltarea învăţământului şi culturii.
La manifestarea științifică au participat acad. Ionel – Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, recent laureat cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, prof. univ. dr. Emil Constantinescu – fost preşedinte al României, academicieni, oameni de ştiinţă, universitari şi un public reprezentativ.
Acad. Ionel – Valentin Vlad, președintele Academiei Române, a subliniat, în lucrarea „Academia Română – for promotor şi luptător pentru unitate naţională”, contextul politic, social şi cultural internaţional din perioada anterioară Marii Uniri, precum şi contribuţia specifică a diferitelor regiuni istorico – geografice, oraşe, universităţi, personalităţi şi persoane, la evoluţia evenimentelor din perioada respectivă, subliniindu-se îndeosebi rolul Academiei Române în acest proces.
Acad. Gheorghe Duca a precizat care a fost rolul unor personalităţi din Basarabia în realizarea unirii din 1918, iar acad. Dan Berindei, a prezentat o emoţionantă evocare istorică a acelor vremuri. Acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii ,,Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, a sintetizat principalele momente anterioare unirii, care au avut ca substrat intenţia legitimă a populaţiei româneşti de a se uni într-o singură entitate statală.
Prof. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, Directorul Institutului de Istorie ,,George Bariţiu” din Cluj –Napoca, a subliniat, printre altele, rolul lui Vasile Goldiş (dar şi al altor personalităţi transilvănene) în realizarea Marii Uniri. Prof. univ. dr. Dumitru Acu a prezentat rolul „Astrei” în procesul unirii, iar Valer Daniel Breaz, rectorul Universităţii „1 Decembrie” din Alba Iulia, a subliniat importanţa actuală universitară a oraşului care a constituit locul de manifestare a voinţei populare la 1 decembrie 1918.
Prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, a făcut un emoţionant apel la unitatea actuală a intelectualităţii din ţara noastră pentru a transforma România într-un exemplu regional, prin intermediul unui proiect identitar românesc, în care rolul Academiei Române poate să devină esenţial.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, ne-a declarat că, în lucrarea științifică prezentată, a subliniat „rolul pe care Vasile Goldiş l-a avut în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum şi contribuţia substanţială a Aradului la acest eveniment istoric. În mod deosebit a fost evidenţiată iniţiativa realizării unei Universităţi la Arad. Deşi acest lucru nu a fost posibil, la momentul respectiv, învăţământul universitar actual arădean concretizează această intenţie iniţială, iar Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, care îi poartă cu cinste numele și a cărui patron spiritual este Vasile Goldiș, continuă ideile şi iniţiativele marelui nostru înaintaş. Prin intermediul acestei lucrări, Aradul şi Universitatea noastră au ocupat un loc de cinste în şedinţa solemnă a Academiei Române consacrată celor 96 de ani de la unirea românilor”.
Lucrarea prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost însoţită de o sugestivă ilustrare vizuală, concretizată în derularea unor secvenţe semnificative în cadrul unui film documentar referitor la activitatea lui Vasile Goldiş. Stilul elevat, elocinţa elaborată, dar bazată pe importante evocări documentare precise, succesiunea ideilor și argumentarea elementelor exprimate, au făcut din prezentare un moment de referinţă al sesiunii solemne, cuvântare subliniată, în final, prin aplauze semnificative.
Ample manifestări cu ocazia Zilei Naționale a României.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a organizat, cu ocazia împlinirii a 96 de ani de la Marea Unire de la 1918, ample manifestări, la Arad, începând cu Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice „Aradul – Capitală politică a românilor transilvăneni”, organizată, vineri, 28.12.2014, în parteneriat cu Primăria Arad, Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, în Sala Ferdinand din cadrul Primăriei Arad și Sala Senatului Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”.
La lucrări au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop al Aradului Timotei, cadre didactice, studenți, mesteranzi, doctoranzi și postdoctoranzi.
Importante delegații ale Universității de Vest „Vasile Goldiș” au participat și la o serie de manifestări științifice organizate, în străinătate, de Ambasada României de la Budapesta, Consulatul General al României de la Szeged și Consulatul Român de la Gyula.
Luni, 1 Decembrie 2014, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, singura Universitate din Arad prezentă la toate acținile dedicate Zilei Naționale a României, au debutat cu un TE – DEUM susținut de un sobor de preoți din cadrul Arhiepiscopiei Aradului condus de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, urmat de depuneri de coroane la statuia marelui patriot român Vasile Goldiş din Piața Revoluției.
Au fost depuse coroane de flori și la busturile corifeilor Vasile Goldiş, Ioan Suciu şi Ştefan Cicio Pop, aflate pe Aleea Personalităţilor din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiș”, la mormintele „Corifeilor Marii Uniri” Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu din Cimitirul Eternitatea și la Monumentul „Crucea Martirilor” din Parcul „Eminescu”.
Octavian Mândruț
Daniel Albu
Citiți principiile noastre de moderare aici!