Guvernul a decis săptămâna trecută că toţi angajatorii care au încheiate contracte part-time (timp redus de lucru 2, 4, 6 ore) să plătească contribuţiile la pensii şi sănătate la nivelul salariul minim pe economie. Astfel, de exemplu, dacă angajatul part-time câştigă 600 de lei brut, angajatorul va fi obligat să plătească contribuţia pentru pensii şi sănătate la valoarea salariului minim de 1.450 de lei brut.
Raţiunea Guvernului? Numărul mare de contracte part-time, aproximativ 500 de mii, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la veridicitatea datelor declarate de angajatori. „Măsura este enunţată ca una în sprijinul angajaţilor, respectiv şi-ar propune să diminueze munca la negru. În opinia Guvernanţilor această măsură pleacă de la prezumţia că majoritatea angajaţilor part-time sunt de fapt angajaţi full-time, declaraţi cu număr mai mic de ore, pentru ca angajatorii să se poată sustrage plăţii taxelor. În opinia noastră prezumţia este greşită, în economia reală existând un număr consistent de angajaţi care lucrează în mod real part-time, datorită caracteristicilor locurilor de muncă respective şi totodată nevoilor reale ale companiilor pentru anumite activităţi”, explică Adela Cristea, reperezentant Ascent Group – societate de consultanţă şi consiliere în afaceri.
Mai mult, consultanţii financiari susţin că deşi se intenţionează să se genereze venituri suplimentare la buget, de fapt prin această măsură angajatorii vor renunţa la cei cu contracte part-time şi nu vor plăti niciun fel de contribuţie. „Angajaţii part-time sunt cel mai adesea persoane din categorii defavorizate sau cu munci care implică o retribuţie mică. Din nefericire această măsură, aparent cu caracter de protecţie socială, va avea în final un impact negativ exact asupra categoriilor pe care îşi propune să le protejeze”, a mai spus Adela Cristea
La Avocatul Poporului
Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a anunţat că se va adresa Avocatului Poporului. „CNIPMMR nu susţine instituirea plăţii obligatorii a contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajatori la nivelul salariului minim brut. În raport cu noua reglementare pe piaţa muncii vor avea loc disponibilizări”, susţin reprezentanţii CNIPMMR.
Excepţiile de la această prevedere sunt: studenţii, pensionarii şi elevii. Tot printre excepţii se află şi ucenicii în vârstă de până la 18 ani, persoanele cu dizabilităţi cărora li s-a recunoscut prin lege dreptul de lucra mai puţin de opt ore pe zi sau cei care obţin venituri din mai multe contracte de muncă dintre care unul cu normă întreagă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!