ARAD. Luni, spre exemplu, pompierii au intervenit pe strada Comunarzilor, lângă autostrada A1, pe strada Batiștei, lângă calea ferată, în comuna Chisindia, în zona Tauț-Minișu de Sus și în comuna Vladimirescu pentru lichidarea unor incendii de vegetație uscată. De asemenea, echipajele de intervenție au mai fost solicitate pentru lichidarea a două incendii, unul izbucnit la o mașină, la ieșire din Arad spre Șagu, iar celălalt la un microbuz, pe autostrada A1, pe sensul de mers înspre Nădlac. În total, luni, 25 iulie, pompierii arădeni au stins șapte incendii, dintre care cinci de vegetație uscată.Astfel, având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetaţie produse în ultima perioadă, ISU Arad, face apel către toți cetățenii să înceteze să mai dea foc vegetaţiei uscate, miriştilor şi resturilor vegetale.
“Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranța oamenilor şi a gospodăriilor acestora, precum și pentru participanții la traficul rutier deoarece de foarte multe ori fumul reduce brusc vizibilitatea, situații care pot genera adevărate tragedii. Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi sancționate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare”, au declarat reprezentanții ISU Arad.
În aceste condiții, luni, 25 iulie, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Arad au efectuat trei controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor, la primării și composesorate din judetul Arad, aplicând pentru neregulile constatate o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei și un avertisment.Reprezentanții ISU Arad au specificat faptul că “pe timpul acestor verificări, pompierii au efectuat instruiri de specialitate cu factorii responsabili, exerciții privind modul de comportare în cazul izbucnirii incendiilor și puncte de informare a populației cu privire la prevenirea incendiilor de vegetație uscată”. De asemenea, ISU Arad asigură că „inspectorii de prevenire vor efectua și în următoarea perioadă activități de informare preventivă și control pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor”.ISU Arad revine cu următoarea rugăminte pentru cetățeni:
„Să dea dovadă de responsabilitate și să înțeleagă că arderea miriștilor, a vegetației uscate și resturilor vegetale este INTERZISĂ, fiind un pericol major pentru viața acestora, iar în condițiile meteorologice actuale, perioade de caniculă și secetă prelungită, manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând: gospodării, construcții, rețele electrice, păduri și animale”.
Trimite articolul
XÎn fiecare noapte in zona Mîndruloc- Cicir miroase a fum de vegetație și gunoi ars !