ARAD. În urma acțiunilor au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.000 de lei, dintre care trei pentru nerespectarea legislației privind regimul de deținere a câinilor periculoși și agresivi (O.U.G. 55/2002) și una pentru nerespectarea legislației privind protecția animalelor (Legea 205/2004).
În conformitate cu O.U.G. 55/2002 prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
Obligațiile deținătorilor de câini și condițiile deținerii acestora
Articolul 3(1) Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă vârsta minimă de 18 ani;
b) să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
c) să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
(2) Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 şi la art. 2 alin. (1) au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul “Câine periculos” sau, după caz, “Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.
Articolul 4(1) Proprietarii de câini prevăzuţi la art. 1 au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c) efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);
d) existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).
(2) În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. (1) proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă, documentele prevăzute la alin. (1).
(3) Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.
Trimite articolul
XBorfasi trebuie sa fie obligati prin legi aspre. Ce morti mami lor de gunoaie umane au nevoie de astfel de animale? Lupte de câini ilegale prin padurile din judet și nimeni nu se sesizează. Scuza cu,, a ieșit câinele fără sa observ și a omorât caini vagabonzi,, in Gai, Bujac, Parneava este la ordinea zilei. Sa fie obligati prin lege toți pisati sa detina un țarc. La bloc cainii agresivi nu au ce cauta.
-
Dl .Patrascu, nu te supăra dar de ce nu au voie câini “agresivi” la bloc ,gândire de comunist ? Nu te supăra eu dețin un cane Corso la bloc și este iubit de toți vecinii, copii, șamd. Câinele este cum îl înveți , nu devine agresiv dacă are toată atenția și dragostea….al se comporta ca și un Bebeluș. 😁nu câini sunt periculoși , ci oamenii din păcate.
Haideți pe Lipovei colț cu Argeș să vedeți un pit Bull trecut în acte American Bully care e ținut în 2 m2si latră haotic ore întregi zilnic.