Inspectorii de muncă au desfășurat două campanii de control și informare. În perioada 11–23 mai 2020, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au fost implicați în două acțiuni de informare și control în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor și întreținerii și reparării autovehiculelor. Cea de a doua acțiune a vizat verificarea respectării de către persoanele juridice care desfășoară activități de mediere și plasare a forței de muncă în străinătate.
Migrația forței de muncă
„Este de notorietate faptul că migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent, mulți cetățeni apelând la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate. Motivați de faptul că în contextul actual, generat de pandemia cu virusul COVID -19, riscurile la care se expun cetățenii români aflați în căutarea unui loc de muncă sunt mai mari, inspectorii de muncă au reluat controalele la agenții de plasare a forței de muncă ce prestează astfel de servicii pe raza județului Arad, în vederea verificării modului în care sunt respectate drepturile cetățenilor care solicită servicii de mediere, pentru obținerea unui loc de muncă la un angajator străin. Plecând de la considerentul că, nerespectarea dispozițiilor legale cauzează prejudicii grave solicitantului locului de muncă, inspectorii de muncă au verificat cu precădere dacă solicitanților le sunt percepute tarife de mediere, dacă le sunt aduse la cunoștință informații complete, respectiv date despre angajatorul străin, despre condițiile de muncă, de cazare, numărul de ore pe care va trebui să le muncească zilnic, în ce constată activitatea ce urmează să o presteze, remunerația ce o va primi pentru munca depusă”, punctează inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.
Amenzi de 37 mii lei
Deși la începtului lunii martie 2020, ITM Arad a efectuat verificări la agenții de plasare a forței de muncă, inspectorii au găsit din nou nereguli. „Toți agenții de plasare care activează pe raza județului Arad au fost din nou sancționați contravențional, valoarea amenzilor depășind 37.000 lei”, mai punctează Isac.
Inspecții pe șantiere
Inspectorii de muncă au decins și pe șantiere și în atelierele de întreținere și reparare a autovehiculelor, verificând în special securitatea și sănătatea în muncă, respectiv relațiile de muncă. „Având în vedere că în condițiile de pandemie din ultimele două luni, majoritatea șantierelor temporare și mobile de construcții precum și atelierele de reparare și întreținere a autovehiculelor și-au suspendat activitatea, în această perioadă, o dată cu revenirea la locurile de muncă a lucrătorilor, se impune o informare adecvată și un control riguros cu privire la respecarea normelor de igienă, de prevenire și protecție, cu precădere implementarea de către angajatori a unor măsuri specifice care să limiteze răspândirea coronavirusului COVID -19 la locul de muncă”, a specificat Ecaterina Isac.
23 de muncitori la negru
Inspectorii de muncă au mers în 80 de controale, în domeniul relațiilor de muncă fiind depistate un număr de 23 de persoane care prestau muncă nedeclarată.
„Angajatorii la care au fost identificați lucrători ce prestau activitate fără contract individual de muncă sau fără a fi respectată obligația de a înregistra și transmite în termen angajarea în REVISAL, precum și cei la care s-au constatat încălcări ale normelor care reglementează sănătatea și securitatea în muncă, au fost sancționați contravențional, valoarea amenzilor depășind suma de 222.000 lei”, a subliniat Isac.
Informare pe instruire
Pe linie de securitate și sănătate în muncă, s-a avut în vedere în special informarea și conștientizarea angajatorilor și lucrătorilor cu privire la instruirea suficientă și adecvată, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru specifice locului de muncă, la importanța acordării și purtării echipamentelor de lucru și a echipamentelor de protecție pentru prevenirea oricăror accidente și nu în ultimul rând pentru prevenirea răspândirii și infectării cu noul coronavirus COVID-19.
Trimite articolul
XBun, dar ce nu scrieti ce s-a găsit in neregula la societățile care au ca domeniu de activitate plasarea forței de munca in străinătate? Asta, ca sa știm și noi!!!!!
Pe tiganii tot mai tupeisti, imbogatitii prin ilegalitati sub protectia unor sus-s pusi, cei ce poarta nenumarati disperati din sud sub cuvant ca ,,fac angajari,, in vest cine ii cauta si controleaza ?