În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare și extinderii pestei porcine africane la nivelul județului Arad în perioada sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad va intensifica acțiunile de control pentru verificarea condițiilor de igienă în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea și produsele din carne de porc precum și a tuturor celorlalte produse alimentare cu specific, dar și al comerțului cu animale vii, în special al porcilor.
În piețe, abatoare, depozite și magazine
„În perioada 27.11.2024 – 24.12.2021 se vor efectua controale în pieţele agro-alimentare, abatoare, unități de procesare, depozite și restaurante, cantine, supermarketuri, unități de catering laboratoare de cofetărie și patiserie, magazine alimentare, iar la sediul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, va fi afişat programul de lucru (inclusiv pentru zilele de sâmbătă și duminică), persoana responsabilă şi numărul de telefon la care se pot sesiza orice aspecte ce privesc igiena și siguranța alimentelor, sănătatea și bunăstarea animală dar și pentru a furniza informații privind examenul cărnii de porc în vederea depistării Trichinella sp”, explică DSVSA Arad.
Testarea cărnii
Examenul cărnii în vederea depistării Trichinella sp. se va efectua atât la sediul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale din Municipiul Arad dar și la sediul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistență din cele 78 de circumscripții din comunele județului Arad. De asemenea, conform unui program prestabilit în cadrul Comitetului Interinstuțional, inspectorii DSVSA vor colabora cu reprezentanții instituțiilor competente de la nivel județean pentru efectuarea unor controale specifice destinate prevenirii toxinfecțiilor și combaterii răspândirii bolilor la oameni și animale.
Atenție la achiziții
„Pentru evitarea toxinfecțiilor alimentare și a oricăror îmbolnăviri datorate agenților patogeni ce pot transmite boli de la animale la om ca urmare a consumului de carne și produse de carne de porc și produse alimentare obținute în condiții de igienă precară sau cu origine necunoscută, DSVSA recomandă cetățenilor să nu achiziționeze carne și produse din carne din alte surse decât cele autorizate sanitar veterinar, iar la achiziția acestora să se informeze asupra sursei, locului de producție și al autorizației producătorului. Achiziția și consumul de produse alimentare din surse neautorizate/neânregistrate sanitar veterinar înseamnă asumarea unui risc major pentru sănătate.
Menționăm că produsele și carnea neexaminate sanitar veterinar pot proveni de la animale sacrificate în condiții improprii, bolnave sau purtătoare de agenți patogeni, fără ca animalul să prezinte semne evidente de boală și, prin intermediul acestora, să se transmită boli precum trichineloza sau alte boli parazitare, pesta porcină africană etc”, mai transmite DSVSA.
Pestă la mistreţi
În ceea ce priveşte pesta porcină africană la mistreţ, DSVSA Arad a transmis că la această data pe raza județului Arad sunt în evoluție două cazuri de pestă porcină africană la mistreț. Aceste cazuri impun „măsuri suplimentare de protecție împotriva acestei boli, iar prima și cea mai importantă măsură o constituie colaborarea strânsă cu medicul veterinar pentru orice situație de îmbolnăvire la animale, achiziție de porci și carne de porc sau suspiciuni privind originea sau condițiile improprii de obținere a cărnii și produselor din carne de porc”.
Date de contact
Lămuriri, sugestii sau reclamații se pot obține de la DSVSA Arad la telefon 0257-280760, 0257-280761 și pe e-mail office-arad@ansvsa.ro. „În perioada 27.11-2024 – 24.12.2024 pe siteul DSVSA Arad va fi afișat programul de permanență și numerele de telefon mobil la care cetățenii vor putea solicita ajutor pentru orice situație de competența noastră”, mai spun cei de la DSVSA Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!