Arad. Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Arad (DSP) desfășoară în aceste zile controale la piscinele și bazinele din județ. În principal, aceștia verifică parametri fizico-chimici și bacteriologici ai apei, dar și respectarea măsurilor igienico-sanitare la unitățile de alimentație publică din incinta locațiilor de agrement.
La nivelul județului Arad, sunt 34 astfel de piscine și bazine, cu regim închis sau deschis, dintre care au fost deja verificate două treimi, potrivit directorului DSP Arad, dr. Horea Timiș.
“Pe parcursul controalelor, au fost constatate mai multe nereguli cum ar fi probleme igienico-sanitare, lipsa buletinelor de analiză privind calitatea apei, lipsa monitorizării periodice, dar și lipsa dezinfectanților sau folosirea acestora peste termenul de valabilitate”, spune directorul DSP Arad.
Pentru abateri mai grave s-au aplicat trei sancțiuni în valoare de 6.000 de lei fiecare, la trei locații de agrement, dar nu s-a pus problema suspendării activității acestora. De asemenea, s-au aplicat și 11 avertismente, cu termen de remediere a deficiențelor de o săptămână. O parte dintre cei verificați au și remediat neconformitățile în câteva zile de la control.
Și verificările desfășurate la unitățile de alimentație publică ce deservesc locurile de agrement au scos la iveală câteva nereguli pe partea igienico-sanitară, trei astfel de unități fiind sancționate cu câte 500 de lei fiecare.
Potrivit conducerii DSP, astfel de controale vor continua pe tot parcursul verii.
Se schimbă procedura
Pentru o mai corectă analiză a modului în care se respectă parametri fizico-chimici și bacteriologici ai apei, dr. Horea Timiș a emis luni o dispoziție prin care a modificat procedura de efectuare a testelor. Astfel, dacă până acum proprietarii de piscine se prezentau la laboratorul DSP cu mostra de apă din piscină prelevată de ei, de acum înainte inspectorii sanitari se vor deplasa ei la fața locului și vor lua probele care mai apoi vor fi analizate. „O astfel de prelevare de probe se va efectua de două ori pe lună, la toate piscinele și bazinele deschise publicului. Am adoptat această metodă de lucru pentru că dorim să ridicăm standardele de calitate în piscinele din județ și face parte dintr-o acțiune mai largă care are drept scop creșterea siguranței cetățenilor din punct de vedere a sănătății publice”, mai spune directorul DSP.
Ultimatum pentru contracte
Operatorii economici care desfășoară activități în domeniu și care nu au încheiat încă un contract cu Direcția de Sănătate Publică privind monitorizarea calității apei, sunt așteptați să o facă în cel mai scurt timp, pentru că este o cerință legală.
Trimite articolul
XControlul are valoare zero.Din moment ce nu spuneți oamenilor de ce sa se ferească. Ce prevenire mai e și ăsta. E ca și Cum ai spune roșiile la piață sunt otrăvite. Dacă nu spun și la care vânzător. împrăștii suspiciunea asupra tuturor.
-
Stai jos 4
despre Bidi si Dorobanti ce părere aveti?
De asta merg jmecheri in Ungaria.
Mă întreb ce valoare au aceste controale, dacă ștrandul Șofronea, corespunde controlatului privind măsurile igienico-sanitare, care de fapt este WC public. Birocrația e în floare.
Mergeți la d-rul Pătru la bazin că vă apucă groaza!!!!!!
asa vor gasi ca la strandul Arad s-ainventat apa termala RECE ,in baziunul pentru copii inoata broastele linistite.
majoritatea clientilor intra in bazin pe unde vor fara un a face dus inainte .
curatenia se face dupa ce se deschide strandul asa asisti fara sa vrei la diferite scene jenante a celor care sant platiti sa faca strandul frumos.
Nu este decât un mic abuz din partea DSP. Nu exista baza legala sa obligi un agent economic sa facă contract cu DSP. Legea te obliga doar sa ai buletine de analiza. Iar dumnezeii cu pix fac legea…si abuzurie. De ce nu schimba procedurile pentru sp judetean? Sau pentru ștrandul Neptun?
-
Tataie tu esti ala care a luat apa de la robinet si a dus-o ca e din piscina la analize…si acum esti abuzat patroane…hai las-o mai moale…bine face DSP-ul…tot mai bine…sa fie pe bune buletinele….asta va doare.
Acum ma tratez de otita de bazin cauzata de o bacterie de pe ștrand. Mama făcuse cheratina la ochi de la aceeași bacterie. Mare grija la bacteriile rezistente din apa. Faceți un exudat în urechi sa vedeți ce locuiește acolo. În cealaltă ureche am o ciupercă de când eram mica luata din bazinul de la Polivalenta!