Riscurile unor explozii sunt extrem de ridicate în anumite medii de lucru. Din cauza condițiilor de mediu, anagajații pot fi implicați în accidente de muncă. În acest context, pe parcursul lunilor iunie – august, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au desfășurat o acțiune de informare și control. Controlul ITM a vizat modul în care angajatorii respectă cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecției sănătății lucrătorilor care pot fi expuși la locul de muncă unui potențial risc cauzat de atmosferele explozive în silozurile de cereale, brutării, fabricile de nutrețuri pentru hrana animalelor, băuturi alcoolice, mobilă sau stații distribuție carburanți auto.
„S-a urmărit în principal diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea dispozițiilor legale de către angajatorii care efectuează activități de recepționare, condiționare, păstrare și valorificare a produselor agricole, fabricare a nutrețurilor combinate, fabricarea produselor de brutărie, a băuturilor alcoolice, a mobilei precum și în sectorul distribuției de carburanți auto. De asemenea, s-a urmărit creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor, cu privire la importanța respectării normelor legale pentru asigurarea unui climat de sănătate și protecție în muncă în aceste domenii de maxima importanță și mai ales, mobilizarea tuturor celor implicați în procesul muncii, în vederea eliminării neconformităților constatate”, au subliniat reprezentanții ITM Arad.
Angajatorii în cazul cărora s-au constatat nereguli s-au ales cu avertismente scrise precum și măsuri obligatorii de remediere, încălcările grave fiind sancționate cu amenzi.
Pericolul autoaprinderilor
„Este cunoscut faptul că în aceste domenii de activitate, pericolul major este reprezentat de producerea în anumite condiții a autoaprinderilor și mai ales, a incendiilor și exploziilor deosebit de puternice. Astfel, pentru o bună înțelegere a riscurilor și mai ales a consecințelor nerespectării normelor, reamintim o serie de factori generatori de pericol: *praful mineral și praful vegetal degajat în silozuri, fabrici de pâine și fabrici de producere a nutrețurilor combinate, care pot afecta starea de sănătate a lucrătorilor dar și favoriza declanșarea de incendii sau explozii; *alcoolul etilic (etanol, spirt, spirt de vin) utilizat la fabricarea băuturilor alcoolice, fiind o substanță clasificată ca lichid inflamabil și iritant pentru ochi; *vaporii sau microparticulele formate din solvenți inflamabili, din compoziția lacurilor și grundurilor utilizate în activitățile de fabricare a mobilei.
Nu în ultimul rând, în stațiile de distribuție a carburanților auto sunt comercializate diverse produse petroliere precum și recipiente / butelii cu gaz petrolier lichefiat, extrem de inflamabile, astfel că în lipsa unei conduite conforme cu instrucțiuniile de securitate și sănătate în muncă, pericolul producerii de accidente în rândul lucrătorilor dar și al clienților, devine iminent”, mai explică inspectorii în muncă.
Echipamente de protecție
ITM a ținut să atragă atenția că: „Angajatorii, în conformitate cu dispozițiile Legii 319/2006, au obligația să pună la dispoziția lucrătorului echipament de protecție adaptat mediului de lucru și să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă”.
Trimite articolul
XControale PE RISCUL ? Adica pe ele , deasupra lor ?