În perioada 15-17 septembrie, comisiile româno-ungare au examinat lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, la nivelul judeţelor Arad şi Timiş, conform programului stabilit în comun şi aprobat de către împuternicitul Guvernului României şi împuternicitul Ungariei.
Din delegația părții române au făcut parte experți din cadrul: Ministerului Mediului,Apelor si Pădurilor , Administrația Natională Apele Române-Adminstrația Bazinală de apă Mureș şi Agenția Natională a Îmbunătățirilor Funciare-Filiala Teritorială Timiș-Mureș Inferior.
„ Acțiunea de examinare a lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor la nivelul județelor Arad şi Timiş din perioada 15-17 septembrie , are ca scop verificarea stării tehnice şi funcționale a staţiilor de pompare şi a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe teritoriul român din bazinul hidrografic Mureș. Obiectivele cu rol de apărare aflate în administrarea ANIF U.A. Arad, amplasate în zona de frontieră româno-ungară verificate în această perioadă sunt: SP Satu Mare, , SP Șeitin 1,SP Șeitin 2 SP Pecica , SP Dorobanți, SP Nădlac II ,SP Iratoş ,SP Cutaș si SP Hathaz”, declară directorul ANIF Arad, Mircea Purcaru.
Concluziile examinării lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundațiilor au fost consemnate într-un proces verbal semnat de către conducătorii celor două comisii. Urmează ca verificările lucrărilor cu rol de apărare împotriva inudațiilor de pe teritoriul maghiar să se desfașoare în perioada 29 septembrie -01 octombrie 2015 la Szeged ,Ungaria.
Acesta arată că „ În perioada septembrie 2014- septembrie 2015 , stația de pompare Pecica a fost modernizată,fiind înlocuite 2 agregate de pompare , schimbate conductele de refulare şi montat un grătar grosier. Conform acordului hidrotehnic româno-ungar şi având în vedere precipitațiile căzute în perioada septembrie 2014-septembrie 2015 stăvilarele de pe canalul Dorobanţi km 0+050, de pe canalul Ţiganca km 0+020 şi de pe canalul Cutaş km 0+030 nu au fost manevrate, au rămas în poziţia normală închisă,iar Stăvilarul de pe canalul Crac km 8+900 în frontieră, a rămas în poziţia normală deschisă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!