Gripa porcină e un subiect mult dezbătut în ultima perioadă de timp. Dacă nu sunt speriaţi, oamenii cel puţin îşi pun întrebări pe această temă. Iar dacă vor să afle răspunsuri pertinente, se adresează doctorilor. Cabinetele medicilor de familie sunt asaltate de pacienţi care vor să ştie cât de periculoasă e boala şi cât de oportun este să se vaccineze împotriva gripei porcine.
Opinii şi opinii
„În opinia mea, este foarte recomandată vaccinarea cu vaccinul antigripal de sezon. În ceea ce priveşte vaccinarea împotriva gripei porcine, e recomandabilă doar pentru populaţia expusă la risc” – susţine dr. Dana Negru, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
„Eu le recomand pacienţilor să se vaccineze. Singura problemă este că vaccinul încă nu există, îl vom primi probabil la sfârşit de noiembrie, început de decembrie. Teoretic, vaccinul împotriva gripei porcine presupune aceleaşi riscuri ca orice alt vaccin antigripal. E greşit să se considere că e mai periculos să te vaccinezi decât să nu te vaccinezi. E bine să ne vaccinăm pentru că se pare că va veni un val mult mai mare de gripă şi atunci, decât să faci boala, e mai simplu să te vaccinezi” – consideră dr. Titus Ududec, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Arad.
Dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Arad (PMFA), opinează: „Părerea mea este că, în privinţa gripei porcine, se face din ţânţar armăsar. Gripa porcină nu omoară mai mulţi oameni, nu creează mai multe zile de spitalizare decât orice alt guturai. Şi atunci să te vaccinezi cu un vaccin care este groaznic de discutabil, nu cred că este oportun. Eu, de exemplu, nu mă vaccinez şi nici nu recomand vaccinul persoanelor care nu au tare. De gripă nu se moare. Eventual, din cauza complicaţiilor. Populaţia care are alte afecţiuni ce slăbesc organismul e mai expusă la risc. Pe un organism normal, nu se întâmplă absolut nimic: într-o săptămână, pacientul e ca şi nou. Pe un cardiac sau pe un pacient cu probleme pulmonare, o răceală din asta îl decompensează. Pe cei care au transplanturi şi iau imunosupresoare, iar organsimul lor nu mai are niciun sistem de apărare, gripa poate să-i omoare. Categoria aceasta de oameni, a căror viaţă poate fi pusă în pericol de o gripă, de un guturai, este într-adevăr o categorie de vaccinat. În afara acestei categorii, nu văd sensul vaccinului” – conchide dr. Dărăbanţiu.
Măsuri
„Ceea ce trebuie să facă pacienţii este un lucru extrem de simplu: să nu se expună riscurilor mergând în locuri aglomerate. Iar dacă au un guturai simplu, să aibă atâta bun simţ să stea acasă, să nu-i mai răcească şi pe alţii” – spune preşedintele PMFA.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!