Un control al Curţii de Conturi a constatat la Primăria Ghioroc un prejudiciu total de peste 305.000 lei, rezultat dintr-o serie de încălcări ale legii, cum ar fi venituri salariale şi extrasalariale pentru angajaţi ai Primăriei, în frunte cu primarul, impozite necolectate de la unele persoane juridice etc. Controlul Curţii de Conturi a pornit de la sesizarea făcută de către asociaţia „Vox Civitas” şi doi consilieri locali, în legătură cu însuşirea de către primar şi alte patru persoane a unor venituri ilegale.
„Tot din creditele bugetului local au fost efectuate, fără temei legal, plăţi în valoare de 80.349 lei, reprezentând sume încasate de primar şi patru angajaţi ai instituţiei verificate, în calitate de membri în comisia de licitaţii publice şi, respectiv, comisia de recepţie a lucrărilor de decolmatare văi, reparaţii străzi şi la groapa de gunoi…”, se arată în decizia Curţii de Conturi. Pe lângă aceasta, însă, au fost descoperite încă zece nereguli, inclusiv faptul că „nu au fost evaluate şi înregistrate în contabilitatea instituţiei terenuri în suprafaţă de 999 ha, aflate în proprietatea privată a comunei.
Primarul spune că există explicaţii
Primarul Comunei Ghioroc, Mircea Traian Luca, recunoaşte că nu a făcut evaluarea celor 999 ha, dar precizează că, din acestea, peste 500 ha reprezintă un titlu de pădure al Consiliului Local, iar restul terenurilor era destinat împroprietăririi celor îndreptăţiţi de Legea Fondului Funciar. „Am considerat că nu are rost să plătesc sute de milioane unor firme de consultanţă, pentru evaluarea terenurilor, din moment ce le vom da oamenilor”, spune primarul.
Cât despre faptul că în raport scrie negru pe alb că terenurile cu pricina nu au fost nici înregistrate – deci, practic, nu existau nicăieri – primarul spune că, înainte de a veni controlul Curţii de Conturi, chiar angajase o firmă să facă măsurătorile, după care ar fi intrat în legalitate.
Restituirea, în rate
Primarul spune că tot prejudiciul va fi recuperat, deja fiind întocmit dosarul cu persoanele care au primit venituri considerate necuvenite, cărora li se va trage, lunar, din salariu, până la acoperirea prejudiciului. Şi în acest caz, edilul face precizări : „Inspectorii au considerat că am făcut plăţi pe lângă lege, dar le-am făcut în baza Hotărârii de Guvern 273/1994. Vom plăti – eu am de plătit 23.000 lei – pentru că legea ne obligă, chiar dacă am făcut contestaţie, însă îmi rezerv dreptul de a acţiona şi în instanţă„.
De cealaltă parte, preşedintele „Vox Civita”, Florentin Meşter, spune că, dacă Curtea de Conturi va accepta soluţia oferită de primar- reţinerea din salariu – va intenta proces în instanţă .„Adică, ei au luat banii comunităţii, iar acum vor ca aceasta să aştepte zeci de ani, până când vor restitui, în rate. Dar ce este comunitatea, banca primarului şi acoliţilor săi ? Să plătească tot ce au luat”.
Candidat de primar?
Îndârjirea sa este pusă de către primar pe seama faptului că vrea să candideze de primar, pe listele conservatorilor, cei doi consilieri implicaţi în sesizarea Curţii de Conturi fiind membri PC, ca şi Meşter.
S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!