Aţi văzut cumva elicoptere militare survolând Aradul? Sau, poate, blindate americane transportate pe calea ferată ? Ori autospeciale cu însemne militare pe drumurile din judeţ?Dacă le-aţi văzut deja, nu vă impacientaţi. Dacă nu le-aţi văzut încă, pregătiţi-vă să le vedeţi! Toate fac parte dintr-un convoi militar NATO ce tranzitează Aradul în drumul lor spre diverse poligoane din ţară, unde zilele acestea se desfăşoară un exerciţiu militar multinaţional.
Întâlnire inedită
Marţi dimineaţă, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ din Arad, o echipă de afaceri civile americană, compusă dintr-un subofiţer şi trei subofiţeri, şi o echipă de cooperare civili-militari – aşa-zisa echipă CIMIC – s-au întâlnit cu viceprimarul Călin Bibarţ şi subprefectul Vasilică Damian.
„Scopul întâlnirii a vizat prezentarea unor date de interes legate de exerciţiul internaţional Saber Guardian 2019 care se desfăşoară în aceste zile pe teritoriul României, cu câteva aspecte referitoare la tranzitarea judeţului nostru de către importante efective americane. Cooperarea civili-militari reprezintă de fapt puntea de legătură dintre autorităţile locale şi reprezentanţii structurilor militare implicate în astfel de exerciţii. Ei se asigură că informarea oportună şi necesară este oferită autorităţilor locale în scopul evitării oricăror fricţiuni care ar putea să apară, în scopul obţinerii sprijinului necondiţionat al acestora pe timpul cât acest exerciţiu se desfăşoară” – a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon lt.col. Ciprian Filimon, comandantul Garnizoanei Arad.
Viceprimarul Călin Bibarţ s-a declarat impresionat de gestul militarilor americani de a sta de vorbă cu administraţia locală şi a profitat de întâlnire pentru a le prezenta câteva informaţii despre oraşul nostru.
Saber Guardian 2019
Exerciţiul Multinaţional Saber Guardian 2019 (SG19) se desfăşoară pe parcursul lunii iunie, în cinci locaţii din ţară: Cincu, Borduşani, Babadag, Smârdan şi Râşnov. Exerciţiul militar este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) și Statul Major al Forțelor Terestre al Armatei României. Obiectivul principal al SG19 este evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în Europa. Activităţile de instruire în comun din România includ exerciţii tactice de stat major şi cu trageri de luptă, forţări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităţilor şi secvenţe cu specific medical.
Pentru eficientizarea activităţilor de instruire în context internaţional, SG19 este conexat cu o serie de exerciţii naţionale şi multinaţionale, numărul total de militari participanţi ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 ţări aliate şi partenere (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, şi SUA), dintre care 7.600 de militari reprezintă Armata României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!