2014, care s-a desfășurat în Sala de conferințe din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiș”, delegaţia Universităţii din Padova, care a vizitat UVVG, în perioada 10-14 februarie 2014 – prof. univ. dr. Vincenzo Milanesi – prorector, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Patricia Messina, director al Centrului de cercetare interdepartamentală pe politici europene, din cadrul Universităţii din Padova şi dr. Tiberiu Grunwald, reprezentantul Universităţii din Padova, director al Centrului Cultural Italian.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității și prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, au prezentat întâlnirile pe care delegația italiană le-a avut atât cu Conducerea Universității, cât și cu cea a Facultăților pentru a stabili proiectele de viitor, dar și excelenta cooperare academică cu Universtatea din Padova.
„În cursul zilei de marţi, delegația Universității din Padova a avut o întâlnire cu conducerea Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative a UVVG, unde au fost promovate o serie de proiecte în domeniile de interes ale facultăţii noastre. Suntem în faza finală de a duce la bun sfârşit un proiect de realizare a unui masterat comun pe domeniul studiilor europene: „Politici Administrative Europene”. Cursurile se vor desfășura alternativ, atât în Italia, la Universitatea din Padova, cât și în România la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Finalizarea studiilor se va face printr-o lucrare de disertaţie în limba engleză, care va da posibilitatea absolvenților să primească o diplomă de la Universitatea din Padova şi o diplomă de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Un alt proiect interesant pe care dorim să-l realizăm împreună cu Universitatea din Padova este axat pe problema patrimoniului arhitectonic urban, având în vedere faptul că Aradul s-a înscris în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Credem că ar fi oportun realizarea unui asemenea program de perfecţionare, cu durata unui an, pentru cei care au bazele formate în domeniul istoriei artelor, în domeniul studiului arhitecturii, pentru a se perfecţiona, prin sprijinul specialiştilor italieni, în probleme legate de conservarea patrimoniului arhitectonic urban. Aradul este un oraş bogat în ceea ce priveşte clădirile cu valorare patrimonială”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat că, „colaborarea cu Universitatea din Padova s-a concretizat şi cu prilejul vizitei rectorului Universităţii din Padova, prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria, în luna octombrie anul trecut la Universitatea noastră, prilejuită de acordarea înaltului titlu academic de Doctor Honoris Causa, ocazie cu care cei doi rectori – prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria şi prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, au semnat un acord de cooperare academică, între cele două Universităţi, pentru 5 ani. Senatul Universităţii din Padova a aprobat alocarea unui spaţiu pentru Centrul Interdepartamental de Cercetări şi Programe Europene a celor două Universităţi, care are sediul chiar în centrul oraşului Padova, lângă Camera de Comerţ. Centrul din Padova va desfăşura proiecte europene în cadrul Programului Cadru de Cercetare şi Inovare – „Orizont 2020”. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” are sarcina de a grupa, în jurul ei, o serie de universităţi din sud-estul Europei, iar Universitatea din Padova, cele din centrul şi vestul Europei, pentru a promova un principiu de cooperare inter-academică, în cadrul Programului Cadru de Cercetare şi Inovare „Orizont 2020”.
Proiectele de colaborare cu Universitatea din Padova au continuat şi prin participarea unei delegații a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, la workshop-ul internaţional „Activităţi trecute şi viitoare şi sustenabilitatea economică a Grădinilor Botanice în Europa”, organizat de Universitatea din Padova în luna octombrie anul trecut. „Cu această ocazie, am semnat acordul de cooperare între cele două grădini botanice – Grădina Botanică din Padova şi Grădina Botanică de la Macea, iar împreună cu prefectul Grădinii Botanice din Padova, prof. Giorgio Casadoro, am stabilit şi alte direcţii de colaborare, în special în domeniul cercetării ştiinţifice. Prin acest protocol au fost puse la punct problemele de colaborare ştiinţifică între cele două grădini botanice şi pregătirea specialiştilor noştri la Grădina Botanică din cadrul Universităţii din Padova. A fost un workshop internaţional, în premieră europeană, care a reunit principalele Grădini Botanice din Europa, care au preocupări în direcţia antreprenorială a-şi valorifica produsele pe piaţă, adică de a deveni centre sau factori care se aliniază, principiilor antreprenoriale ale Universităţilor, la ora actuală, cerinţă formulată de Asociaţia Universităţilor Europene. Workshop-ul a fost prilejuit de inaugurarea unui sistem de sere unic în Europa, în cadrul celei mai vechi Grădini Botanice din Europa, cea de la Universitatea din Padova, care a fost fondată în anul 1545”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG.
Masterat în domeniul științelor politice şi a relațiilor internaționale cu Universitatea din Padova
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a derulat, în ultimii ani, numeroase proiecte cu Universitatea din Padova, în domeniul științelor politice şi a relațiilor internaționale. Un masterat pe care l-a organizat UVVG este în domeniul Politici publice europene, care s-a finalizat cu o diplomă de Înalt funcţionar public european, obținută din partea Universității din Padova. Această diplomă a fost primită de absolvenți anul trecut, într-o festivitate organizată la Casa Universitarilor și Studenților, în prezenţa doamnei prof. univ. dr. Patricia Messina.
În spațiul în care se află Casa Universitarilor și Studenților se află și un sediu al Universității din Padova, un punct de informare, unde studenţii UVVG au o prezență activă în cadrul programelor ERASMUS desfăşurate la Universitatea din Padova. La conferinţa de presă au fost prezenţi şi studenţi care vor urma programul ERASMUS la Universitatea din Padova.
Prof. univ. dr. Vincenzo Milanesi – prorector al Universității din Padova, a subliniat: „Suntem țări care împreună trebuie să depună eforturi și să contribuie la construirea Europei. Modalitatea cea mai bună este aceea de a da oportunitatea tinerilor să lucreze împreună, iar un rezultat foarte important este pornirea masterului cu diplomă dublă în cadrul studiilor europene. Colaborarea din Universitatea din Padova și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” este una intensă, fiind bazată pe o relație bine construită. Această colaborare se va dezvolta, în mod sigur, și prin Centrul Cultural Italian”.
În ceea ce privește regionalizarea, prof. univ. dr. Vincenzo Milanesi a precizat că „va exista un viitor al Uniunii Europene, deoarece aceasta nu este doar o realitate geografică, ci o realitate culturală, spirituală, morală. Aceste caracteristici țin într-o bază sigură Uniunea Europeană. Procesul care a început în urmă cu 50 de ani cu unitatea economică europeană, trebuie să continue cu o formă de unitate politică confederală, deoarece lumea se orientează tot mai mult spre globalizare, iar acest lucru cere Europei o unitate și nu o diviziune în state mici suverane. Acesta este viitorul care ne așteptă, iar rolul nostru este acela de a favoriza acest proces”.
Prof. univ. dr. Patricia Messina, director al Centrului de cercetare interdepartamentală pe politici europene, din cadrul Universităţii din Padova, s-a referit la masteratul care va fi organizat de Universitatea din Padova și UVVG: „Masterul durează doi ani și va implica 10 studenți: cinci români și cinci italieni. Primul an se va desfășura în Universitatea proprie a fiecărui student, iar în al doilea an cursurile se vor desfășura la universitatea parteneră. Fiecare an reprezintă 60 de credite formative. Va fi și un curs de limbă italiană pentru studenții români și de limbă română pentru studenții italieni. De asemenea, va cuprinde și un laborator important de euro proiectare, de realizare a proiectelor europene și practică la structuri și organizații care se ocupă, în mod expres, de proiecte europene și proiectare. Disertația finală se va face în limba engleză și va fi analizată la sediile universităților care găzduiesc studenții. Parțial, costurile acestor inițiative vor fi finanțate prin programul ERASMUS, iar la final, studenții vor primi o diplomă dublă, atât din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș”, cât și din partea Universității din Padova”.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș, a subliniat că „Acordul de colaborare cu Universitatea din Padova prinde contur tot mai puternic. S-au finalizat direcțiile de acțiune pentru Facultatea de Medicină, respectiv pentru bioetică, pentru Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative cu un master în studii europene, Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Științe Juridice. Ne bucurăm de vizita colegilor noştri şi mai ales de faptul că Universitatea din Padova ne onorează cu aceste proiecte de colaborare la care a contribuit și evaluarea internațională care ne-a fost favorabilă. Faptul că ne-au ales ca și coordonatori, mai ales să facem parte din această rețea, care se va crea pentru Orizont 2020, este un aspect deosebit de important pentru Universitatea noastră”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, declarat: „În urmă cu 22 de ani semnam primul protocol între Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea din Padova. Atunci, pentru noi era o mare bucurie și o mare victorie academică. Astăzi, după toți acești ani, putem să ne privim în ochi cu multă bucurie, întrucât cele două Universități se află la un nou protocol, semnat între cei doi rectori: prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria, din partea Universității din Padova și prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș”. Prima verificare a prevederilor acordului a fost făcută prin delegația trimisă de Universitatea din Padova. Am analizat împreună modul cum decurge acest protocol de colaborare academică. Cele analizate în prima parte demonstrează viabilitatea tuturor prevederilor din protocolul semnat în toamnă. Urmează ca în luna martie, o delegație a Universității noastre condusă de doamna rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, să se deplaseze la Padova și împreună cu domnul rector Giuseppe Zaccaria să analizeze evoluția din partea Padovei, a acestor acorduri academice. Suntem bucuroşi că am respectat toate prevederile și ne-am ținut de cuvânt, iar partea italiană la fel. Deschiderea centrului interdepartamental și alocarea unui spațiu în centrul Padovei pentru Universitatea noastră, ne bucură foarte mult. Acordul semnat cu Grădina Botanică pentru germoplasmă și banca de semințe este în plină derulare. Sunt lucruri pozitive care ne îndreptățesc să afirmăm că cele două universităţi se găsesc pe o cale bună în Europa, ceea ce înseamnă un exemplu de cooperare academică Europeană”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!