Localnicii din mai multe zone ale judeţului au constatat că pe câmpuri şi în grădini au apărut, în afară de ghiocei, flori specifice lunii martie, în timp ce mai multe specii de copaci au înmugurit, inclusiv pomi fructiferi.
Ioan Petroman are 93 de ani şi este unul dintre cei mai bătrâni localnici din satul Răpsig, el afirmând că nu s-a mai întâmplat până acum să aibă copaci înmuguriţi la început de ianuarie: “Primii muguri i-am observat chiar de Bobotează, când aveam deja plină grădina de ghiocei. Dacă va mai fi cald câteva zile, pomii vor avea flori. Nu am mai văzut în viaţa mea pomi cu muguri la început de ianuarie”.
Arădeanul are în curte magnolii şi lilieci înmuguriţi, care aproape dau flori, iar alţi localnici au pomi fructiferi în aceeaşi situaţie.
Localnicii spun că magnoliile şi liliecii înfloreau, în mod obişnuit, în martie, iar când au fost ierni mai calde s-a întâmplat cel mai devreme să apară muguri în februarie.
Şeful Direcţiei Agricole Arad, Ioan Martin, care este specialist fitosanitar, spune că “situaţia este absolut neobişnuită pentru începutul de an”. “Consecinţele pot fi neplăcute pentru proprietarii de plantaţii pomicole, pentru că cel mai probabil vor urma perioade de ger, iar mugurii vor îngheţa. Pomii nu vor mai da roade şi se va reduce producţia de fructe în acest an”, a declarat Ioan Martin.
Înmugurirea pomilor şi apariţia unor specii de flori a fost posibilă după ce în ultimele două săptămâni temperaturile au fost mai debrabă specifice lunii martie, cu 15 – 16 grade în unele zile şi până la 9 grade Celsius în unele nopţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!