ARAD. Peste 200 de persoane au participat sâmbătă la mitingul de protest organizat de reprezentanţii mai multor asociaţii arădene împotriva intenţiei administraţiei locale de transformare a Parcului Eminescu în parcare. În ciuda vremii extrem de nefavorabile adunărilor publice, acţiunea de protest s-a desfăşurat aşa cum a fost ea planificată. Şi oamenii au venit cu mic, cu mare, „înarmaţi” pancarte, cu mesajul clar: „Parc, nu parcare!”
Printre cei prezenţi la eveniment, la Crucea Martirilor din parc, s-au aflat reprezentanţi ai organizaţiilor civice, arhitecţi, peisagişti, medici, profesori, elevi, pensionari, dar şi oameni politici.
„Nu parcaţi pe locul lui Eminescu!”
În cadrul evenimentului, aproape toţi copacii din parc au fost înfăşuraţi în panglici funerare, pe care erau inscripţionate mesaje de genul: „Ne întâlnim în rai”, „Vei rămâne veşnic în amintirea noastră”, „Adio înger drag, sincere condoleanţe”, „Odihneşte-te în pace”… Participanţii au afişat pancarte cu inscripţii inspirate şi din Eminescu: „Pe lângă plopii fără soţ adesea am trecut / Dar ca primar i-am tăiat toţi, parcare am făcut!”; „Nu parcaţi pe locul lui Eminescu”. Au fost şi mesaje legate de trafic: „O bicicletă în plus egal un autoturism în minus”.
Scrisoare deschisă
„Nu puteam asista la distrugerea unui simbol local. Spun că doresc să mute parcul. Acest lucru nu e posibil. Pentru că pe o placă de beton poţi să amenajezi spaţiu verde, poţi pune gazon, poţi planta nişte flori, dar un parc nu are cum să fie realizat”, a spus, de la bun început, Sebastian Bulumac, unul dintre organizatorii acţiunii de protest. Teodor Gheorghiu, arhitect şi profesor la Facultatea de Arhitectură din Timişoara şi vicepreşedinte al Asociaţiei Pro Urbe Arad, a subliniat că există, în ţară, o tendinţă de a se distruge parcurile. Şi a precizat că Parcul Eminescu are o serie de elemente extrem de valoroase de vegetaţie, care sunt protejate. A mai spus că distrugând spaţiile verzi, noi vom deveni tot mai bolnavi, iar „această parcare este inutilă!”
Lanţuri contra drujbe
Cristian Moisescu, fost primar al oraşului, a propus celor prezenţi ca atunci când vor veni cu drujbele, să taie pomii, „să ne legăm cu lanţuri de pomi”. Alpinistul Torok Zsolt şi-a exprimat, la rândul său, indignarea faţă de iniţiativa administraţiei.
Rebecca Bedelean, de la Asociaţia Peisagiştilor din România – Filiala Teritorială Vest, a vorbit despre scrisoarea deschisă expediată mai multor instituţii publice din Arad, precum şi la Ministerul Mediului şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe această problemă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!