O delegaţie maghiară formată dintr-un peisagist, un inginer silvic şi reprezentantul unei firme cu activităţi în domeniul spaţiilor verzi, în fruntea cărora s-a aflat grădinarul şef al localităţii Gyula, s-a aflat zilele trecute la Arad. Scopul vizitei la Arad a fost acela de a prezenta omologilor români metode de diagnosticare a copacilor prin tomografie, precum și tehnici de evaluare a riscului de prăbușire a arborilor în urma unor fenomene extreme.
Diagnosticare
În prima parte a întâlnirii, specialiștii maghiari au prezentat sistemul Fakopp, capabil să detecteze golurile și urmele de putrefacție din interiorul arborilor. Apoi, oaspeţii de la Gyula le-au vorbit specialiştilor arădeni despre metoda prin care poate fi examinată stabilitatea rădăcinii unui copac. După prezentarea teoretică a acestor metode inovative, a urmat o prezentare practică, locaţia aleasă fiind Parcul Eminescu.
„Discuțiile începute la ultima întâlnire «Strângeri de mâini» din luna decembrie s-au concretizat printr-o demonstrație foarte utilă făcută de reprezentanți ai Primăriei Orașului Gyula constând în prezentarea unei tehnologii prin care se poate avea un diagnostic clar al stării de sănătate a copacilor de pe domeniul public. Această tehnică non invazivă este utilizată la nivel european și ne dorim să o implementăm și la nivel local în scopul asigurării siguranței cetățenilor municipiului Arad” – se arată într-un comunicat al Primăriei Arad.
Activităţi comune
Întâlnirea de vineri, de la Arad, s-a înscris în calendarul evenimentelor programate în cadrul protocolului de colaborare Arad-Gyula pe anul 2018. Acesta prevede schimburi de experiență în domeniul gospodăririi comunale și colaborări în scopul protejării spațiilor verzi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!