Unul din cinci copii din Arad cu vârsta cuprinsă între 5 şi 9 ani este obez şi tot unul din cinci este supraponderal (18,4% obezi, 18,8% supraponderali, 55,3% normoponderali şi 7,5% subponderali). Unul din 15 copii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani este obez iar unul din opt supraponderal (obezi 6,5%, preobezi 12,3%, normoponderali 78,2%, subponderali 2,6%). Concluziile studiului realizat de DSP Arad privind comportamentul alimentar al populaţiei din judeţul nostru sunt dezastruoase şi la copii: unul din opt copii cu vârsta între 5-14 ani este obez, iar unul din şase copii de 5-14 ani este supraponderal. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât „exerciţiul DSP din trimestrul I 2010 estima un procent (probabil) de copii cu vârsta între 0-14 ani obezi de 6,6%, pentru ca acest studiu sistematic să releve un procent aproape dublu, de 12,5% copii obezi!”.
Tot studiul indică faptul că mare parte a copiilor cu probleme de greutate (obezi sau preobezi) mănâncă chiar dacă nu le este foame! Printre rândurile studiului realizat de DSP, se poate citi, de asemenea şi faptul că există destul de mulţi copii în Arad care nu reuşesc să mănânce decât de cel mult de două ori pe zi. Din cauza saraciei.
Dana Negru susţine, în baza rezultatelor studiului că “îngrijorătoare este perspectiva: dacă la subgrupa 15-19 ani procentul supraponderalilor şi obezilor atinge 10%, subgrupa inferioară 10-14 ani atinge pentru supraponderali şi obezi 18,8%!” sau că “cei născuţi între 2001-2005 ajung să dubleze procentajul celor supraponderali şi obezi născuţi cu 5 ani înainte!” Concluzia finală este indubitabilă: dublarea la fiecare 5 ani a procentului de supraponderali şi obezi născuţi după 1996 semnifică alterări majore în percepţia alimentului şi a modului de hrănire, corelate cu supraocuparea copiilor, puberilor şi adolescenţilor în activităţi sedentare”.
Mâncare fără foame
Studiul indică extrem de multe date interesante, cum ar fi faptul că religia te ajută (mai ales postul) la slabit (“pentru cei mai mulţi dintre părinţii copiilor subponderali religia (postul) contează”) sau că există copii care mananca doar de două ori pe zi, cel mai probabil din cauza saraciei (“dintre copiii care mănâncă doar de două ori pe zi, cei mai mulţi sunt subponderali”). DSP nu şi-a propus să facă un studiu pe tema legăturii dintre obezitate şi sărăcie, aşa că nu au fost înaintate concluzii legate de numărul de copii care, din cauza sărăciei, mănâncă doar de două ori pe zi sau chiar mai puţin. Totuşi, astfel de cazuri există cu duiumul în Arad iar faptul nu a putut fi neglijat nici de studiul DSP.
Studiul vorbeşte şi de fapul că este mai frecvent la copiii obezi şi preobezi consumul de zahăr şi de carne, că dintre copiii care mănâncă fructe de trei ori/zi cei mai mulţi sunt normoponderali, că cel mai mare consum de grasimi şi sucuri dulci apare la obezi, că aceştia consumă frecvent chipsuri şi produse fast food, că cel mai mare procent de copii obezi aparţin taţilor cu 12 clase, că cel mai mare consum de cereale şi lapte apare la normoponderali, că reclama contează pentru părinţii copiilor obezi şi nu contează pentru părinţii copiilor normoponderali. Dar mai grav poate faptul că 52% dintre copii mănâncă deşi nu le este foame!
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!