Teoretic fiecare copil, indiferent dacă are sau nu deficienţe mintale, are dreptul de a fi şcolarizat în cadrul învăţământului de masă. Practic integrarea lor într-un colectiv poate fi mai dificilă decât se aşteaptă fiecare factor implicat. „Fiecare situaţie trebuie analizată în mod particular, e greu să stabileşti norme comune pentru situaţii atât de particularizate” – punctează Ovidiu Toderici, inspector pentru învăţământul special la IŞJ Arad.
Alternative educaţionale
Problema educaţiei unui elev cu deficienţe mintale este luată în serios după ce părintele conştientizează şi acceptă situaţia copilului. Dacă copilul este luat în evidenţă şi încadrat la un anume grad de handicap, atunci va trece prin comisia de orientare şcolară din cadrul CJA şi vor exista recomandări pentru una din cele două alternative: şcolile speciale sau învăţământul de masă. Tendinţa părinţilor este să opteze pentru a doua variantă. Nu există nici o reglementare care să le interzică acest lucru.
Nu e nevoie de nici o aprobare specială pentru a putea fi înscrişi în oricare şcoală. „E nevoie de multă delicateţe în asemenea situaţii şi de foarte multă cooperare între părinte şi cadrul didactic. Uneori reprezintă cea mai bună soluţie, dar în multe situaţii pentru copil e mai bună alternativa învăţământului special” – subliniază inspectorul Toderici. Chiar dacă în şcolile de masă există şi cadre didactice de sprijin, unul la 8-12 copii care se ocupă de recuperarea lor sau părintele plăteşte din buzunarul propriu un psiholog care să fie permanent cu elevul respectiv în timpul orelor, de multe ori nu e suficient. Integrarea lui în învăţământul special este inevitabilă în multe situaţii, chiar dacă e lucrul cel mai greu de suportat pentru părinte.
Statistica
Sunt 900 de copii în evidenţa învăţământului special. Aici sunt incluşi şi cei proveniţi din familii dezbinate, din case de tip familial, centre de plasament. Dintre aceştia, 300 sunt cu deficienţe mintale care învaţă în şcolile speciale iar 600 sunt integraţi în învăţământul de masă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!