Premieră medicală la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara. Medicii de aici au reuşit, pentru prima dată în România, să implanteze chirurgical un defibrilator-cardioveter unui copil de şase ani din Arad. Pacientul suferea de o tulburare rară a sistemului electric al inimii, riscând să moară în orice moment.
„Este vorba despre un implant al unui defibrilator-cardioverter care s-a efectuat la un copil de şase ani, din Arad, care, în timp ce era spitalizat la noi, a împlinit şapte ani, această intervenţie reprezentând o premieră naţională. Motivele implantului au ţinut de o tulburare congenitală genetică, o tulburare majoră a sistemului electric al inimii, pe care pacientul o avea din naştere, cu risc mare de moarte subită şi care se numeşte sindrom QT lung congenital. Practic, copilul prezentase până acum câteva episoade de pierdere a cunoştinţei care, din fericire, s-au remis spontan”, a declarat prof. dr. Sorin Pescariu, coordonatorul echipei de medici care a realizat operaţia.
Sondă în inimă
Premiera în această operaţie este reprezentată de vârsta scăzută a pacientului. „În 2010, în afară de această intervenţie, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara au mai fost implantate 32 de defibrilatoare-cardioveter, însă unor pacienţi de peste 18 ani”, susţine Pescariu. Operaţia a constat în inserarea unei sonde defibrilatoare în interiorul inimii băiatului şi crearea unui fel de „buzunar” în muşchii pectorali ai pacientului care să susţină aparatul propriu-zis. Aparatul introdus în corpul copilului administrează un şoc electric intern şi restabileşte ritmul normal al inimii în cazul în care se produce o tulburare de ritm.
Durează şapte ani
Durata de viaţă a unui defibrilator-cardioveter este de aproximativ şapte ani de zile. După cei şapte ani urmează o nouă operaţie pentru înlocuirea aparatului medical. Defibrilatorul-cardioveter implantat în pacientul arădean a costat 7.000 de euro, dar spitalul a acoperit toate cheltuielile.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!