MIȘCA. „Ne-am născut «pe-un picior de plai» şi trăim «pe-o gură de rai», iar lada de zestre a poporului român este plină de valori materiale şi spirituale care ne identifică şi ne fac unici. Să-i învăţăm pe copiii noştri să le preţuiască, să le iubească ca pe nişte scumpe comori, să fie adevăraţi păstrători ai tradiţiilor şi obiceiurilor, să dorească să rămână vii peste veacuri, să le facă cunoscute pentru că ele n-au asemănare”. Acesta a fost argumentul care a stat la baza simpozionului județean intitulat „Copilăria un tărâm magic” ediția a II-a, desfășurat, recent, la Căminul Cultural din Mișca. Organizatori au fost Școala Gimnazială „Titus Popovici” din comuna Mișca și Liceul „Mihai Veliciu” din Chișineu-Criș. Acest reușit eveniment educational a fost coordonat impecabil de către prof. înv. primar Teodora Blidar și Anca Brescan. Simozionul s-a desfășurat în cadrul Cercului Pedagogic al Învățătorilor din zona Chișineu Criș – Sântana, condus de dl. Dănuț Maxa și face parte din proiectul educațional „Educație între tradiție și modern”.
Printre expuneri verbale și PowerPoint, pe scena Căminului Cultural , au evoluat, Ansamblul de dansuri ,,Garofița” din Șimand și elevii Școlii Gimnaziale Șiclau cu sceneta ,,Mersul la fântână” precum și solista de muzică ușoară Laura Popa. Din păcate, cele două formații de dansuri populare în care evoluează elevii Școlii Gimnaziale „Titus Popovici” din comuna Mișca, („Lunca Teuzului” și „Cununița”), nu au participat la eveniment din motive care ne scapă…
Au onorat cu prezența Cosmin Lipovanu, director și Amelia Palcu, director adjunct al Liceului„Mihai Veliciu” din Chișineu Criș, europarlamentarul Iosif Matula, Teodor Ciupe, viceprimarul comunei Mișca și reprezentanții a două instituții partenere în acest proiect, Gabriel Hălmăgean din partea Muzeului Județean Arad și Dănuț Maxa, vicepreședintele Asociației Învățătorilor Arădeni.
Prezența în număr mare a profesorilor din învățământul primar, zona Chișineu Criș – Sântana, a dovedit că mai sunt dascăli cu vocație preocupați de perfecționare și împărtășirea experienței prin astfel de evenimente. Din păcate, din câte am aflat, ei au fost sfidați de prezența meteorică și dezinteresul gazdei, doamna Onița Afrodita, directorul Școlii Gimnaziale „Titus Popovici” din comuna Mișca.
Pictură și carte
A urmat un atelier de pictură, coordonat de artistul plastic arădean Mihai Takacs iar poetul și editorul Ioan Matiuț a prezentat cartea „Copilăria un tărâm magic”, apăruta la editura „Mirador” cu contribuția participanților la simpozion.
Citiți principiile noastre de moderare aici!