ARAD. Bucuria de a fi copil este retezată, din faşă, de rea voinţă, teribilism, lipsa de discernământ sau nepăsarea de care dau dovadă mulţi dintre locuitorii Aradului. Nu vorbim despre atacuri asupra copiilor, ci despre atacuri asupra locurilor de joacă din municipiu. Ele au ajuns a fi printre cele mai „abuzate” din municipiu. Pentru că nu trece săptămâna fără ca vreun obiect de inventar de pe domeniul public să-şi găsească „sfârşitul”… Fie că este vorba despre un leagăn, o băncuţă, o masă de ping-pong, sau o masă de şah… ori chiar coşuri de gunoi, acestea cad „victime” ale vandalilor…
Ce înseamnă pentru arădenii care îşi plătesc taxele la zi, care respectă legea şi care au aşteptări, să trăiască într-un oraş neîmpânzit de înjurături, fără mobilier stradal rupt, sau cu locuri de joacă în care copiii nu riscă să se rănească? Vă spunem noi! Înseamnă o plată lunară, din bugetul local, în valoare de câteva zeci de mii de lei. Într-un an, se strâng sute de mii de lei – bani cheltuiţi pentru întreţinerea acestora, dar care în mare parte merg pe înlocuirea obiectelor stricate.
Primăria a anunţat în primăvara anului trecut atribuirea licitaţiei pentru „Lucrări de reparaţii, întreţinere, montare, demontare echipamente de joacă, spaţii de agrement şi mobilier urban din Municipiul Arad”. Contractul a fost atribuit singurei firme participante la licitaţie S.C. Paniprod H&R S.R.L., la o valoare de 806.451,61 lei. Valoarea este aceeaşi cu cea estimată de administraţia locală.
„S-au smuls toate leaţurile colorate dintr-un loc de joacă. Au dat foc la coşurile de gunoi, le-au spart. S-au spart până şi mesele de ping-pong, care sunt fabricate dintr-un material extrem de rezistent. La fel şi mesele de beton cu mozaic de tablă de şah”, ne spune Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului.
S-a cheltuit, astfel, circa 80.000 de lei lunar cu diverse reparaţii, înlocuiri de obiecte distruse, sau cu activităţi de întreţinere a locurilor de joacă. Banii nu reprezintă, ne spune Corina Drăghici, doar cheltuielile ca urmare a vandalismelor. „Contractul pentru servicii de întreţinere cuprinde o gamă largă de servicii pe lângă cele de înlocuire a obiectelor distruse: reparaţii curente ale jocurilor
de copii, vopsirea periodică a gardurilor, îmbinările de la leagăne sunt unse, se sudează ce este nevoie. În contract sunt cuprinse şi verificările zilnice”, ne-a declarat Corina Drăghici.
La verificat
Locurile de joacă sunt verificate şi evaluate zilnic, ne informează administraţia locală, de către reprezentanţii firmei contractante a serviciilor de întreţinere. În plus, săptămânal, inspectori de la primărie fac o verificare în teren a situaţiei în care se află locurile de joacă. Dar, să vedem care sunt parcurile cele mai afectate…
Tarafului – mutat!
De departe, cele mai frecvente distrugeri s-au înregistrat, potrivit informaţiilor furnizate de administraţia locală, la parcul care era amenajat în zona Tarafului – adică acolo unde sunt concentrate cele mai multe locuinţe sociale din municipiu. Prin urmare, a trebuit luată una dintre cele mai drastice decizii: toate obiectele au fost ridicate şi… mutate departe de zona respectivă! Acum, acestea se găsesc undeva în Sânicolaul Mic, unde copiii se pot bucura de ele.
Bujac…
Lista celor mai „abuzate” locuri de joacă continuă cu două din acelaşi cartier! Este vorba despre cel amenajat pe strada Independenţei şi cel de pe strada Petru Maior, ambele din Bujac. Urmează cel amenajat pe strada Constituţiei, din Aradul Nou, apoi cel din cartierul Confecţii. Nu a scăpat nici vechiul parc al copiilor de pe malul Mureşului, de pe strada Dragalina. Aici, aşa cum vă informam în cursul anului trecut, doi copii au rupt toate leaţurile de pe platformele toboganelor.
„Ţinta uriaşă”
Cel mai nou şi cel mai mare parc pentru copii de pe raza municipiului, „Aventura Voinicilor”, a fost inaugurat, anul trecut, în data de 20 august. A fost şi unul dintre cele mai mari „duşuri reci” din ultima vreme… Pentru că, la câteva săptămâni de la inaugurare, vă informam deja că înjurăturile sunt la ele acasă în „Aventura Voinicilor”. Pe atunci, nici nu au reuşit copiii să se bucure, aşa cum trebuie, de noul parc al copiilor de pe malul Mureşului, că acesta a fost vandalizat. Şi nu oricum. Aproape toate băncile şi mesele din parc au fost mâzgălite cu marker permanent, copiii fiind „atacaţi” la tot pasul cu obscenităţi. Obiectele de mobilier care au scăpat neprihănite de desene obscene şi înjurături puteau fi numărate pe degete… Timpul a trecut, s-au rupt de nenumărate ori lanţurile care ţin leagănele „farfurie”, acestea fiind acum, din loc în loc, „lipite” cu sârmă, adusă în parc de părinţi… Au dispărut bucăţi din corabia piraţilor, a dispărut şi volanul maşinuţei de lemn, precum şi sfoara (!) care oferea siguranţă copiilor care se joacă pe avionul de lemn…
Şi e vorba de parcul cel mai mare din municipiu, amenajat pe o suprafaţă de 17.000 mp şi a cărui cost de amenajare a depăşit 4,2 milioane lei. Aşa că… nici costurile de întreţinere nu sunt ieftine.
Joaca în cifre
Pe raza municipiului Arad, potrivit informaţiilor prevăzute în caietul de sarcini pentru atribuirea licitaţiei de întreţinere a spaţiilor destinate recreerii, avem 72 de locuri de joacă, 22 de terenuri de sport, 150 de mese de tenis amplasate pe 100 de platforme betonate şi 93 de mese de şah amplasate în 53 de locaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!