Astăzi se împlinesc patru ani de când Dalin Cheşa-Făgean a plecat, cu largul concurs al unor medici, în lumea îngerilor. Băiatul în vârstă de 11 ani a murit la câteva ore după ce fusese operat de apendicită, intervenţia chirurgicală fiind efectuată după patru zile în care copilul fusese diagnosticat şi tratat greşit (ba pentru herpangină – o afecţiune infecţioasă febrilă -, ba pentru gastroenterită acută, ba pentru dischinezie biliară).
„I-au făcut cinci ecografii şi două radiografii abdominale înainte de operaţie şi nu au văzut că băiatul are apendicita perforată, că e plin de puroi. Doar când l-au tăiat şi-au dat seama că are apendicită perforată şi peritonită generalizată. Dacă l-ar fi operat mai repede, era aici copiluţul…” – spune, cu jale, Gavrilă Cheşa-Făgean, tatăl lui Dalin.
Plângeri
Imediat după decesul băiatului, familia a sesizat Comisia de malpraxis şi Colegiul Medicilor din Arad şi a depus plângere penală împotriva medicilor care l-au consultat pe băiat (dr. Carmen Lucan, dr. Cristian Geantă şi dr. Henry Osakwe), acuzându-i de omor din culpă. „Nu le-am cerut daune, nici despăgubiri, nu le-am cerut niciun leu. Nu am vrut bani. Pentru ce să-i luăm? Am vrut doar să se facă dreptate” – povesteşte Gavrilă Cheşa-Făgean.
Primele rezultate
Comisia de malpraxis a stabilit „existenţa unui act de malpraxis în cazul celor trei medici”, iar Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România a dispus următoarele sancţiuni: avertisment pentru dr. Cristian Geantă şi vot de blam pentru dr. Carmen Lucan (prima care l-a consultat pe băiat) şi dr. Henry Osakwe (cel care l-a operat pe Dalin).
În Raportul de expertiză medico legală efectuat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Arad se precizează, printre altele, că „nediagnosticarea corectă şi în timp util a afecţiunii şi implicit neaplicarea promptă a tratamentului chirurgical a determinat complicarea cu perforaţie a apendicitei acute cu evoluţie spre peritonită purulentă generalizată şi deces.”
Decizie neaşteptată
Desigur, niciunul din medicii acuzaţi nu s-a considerat răspunzător pentru decesul lui Dalin Cheşa-Făgean. Ei au contestat la Timişoara şi, ulterior, la Bucureşti rezultatul Raportului de expertiză medico legală, efectuat la Arad.
„În final, la aproape patru ani de când a murit copilul, Institutul Naţional de Medicină Legală «Mina Minovici» din Bucureşti i-a scos basma curată pe cei trei medici. Bazându-se pe avizul Comisiei superioare de medicină legală a INML Bucureşti, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a dispus neînceperea urmăririi penale a celor trei medici întrucât «nu au nicio culpă în decesul victimei, şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi au efectuat corect actul medical». E clar: nimeni nu va face dreptate! Copilul meu e de vină că a murit…” – încheie, resemnat şi revoltat în acelaşi timp, Gavrilă Cheşa-Făgean.
Între trecut şi viitor
E foarte greu să înţelegi ce e în sufletul unor părinţi care şi-au pierdut copilul. Dalin a lăsat în urma sa un gol ce nu va fi umplut niciodată. Familia Cheşa-Făgean încearcă să treacă mai uşor peste moartea băiatului lor cu ajutorul lui Mihnea (3 ani) şi Tudor (1 an) – frăţiorii pe care Dalin nu a apucat să-i cunoască. „Ei ne fac să mergem înainte. Dar simţim tot timpul că ne trage în spate ceva” – mărtuirseşte tatăl copiilor.
Gavrilă Cheşa-Făgean: “Nimeni nu te bagă în seamă în ţara asta, nici în sistemul sanitar, nici în cel juridic”
DIANA DUŢU
Citiți principiile noastre de moderare aici!