ARAD. Încă de la începutul toamnei, secțiile de pediatrie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad au fost mai mereu pline, din cauza numărului mare de viroze sezoniere. Dacă la început au fost afectați copii cu vârste mai mari, în ultimele două săptămâni a crescut numărul virozelor respiratorii și la copiii cu vârsta de până la un an.
Secții de pediatrie pline sunt în toată țara, astfel că Ministerul Sănătății a decis înființarea de centre de evaluare pentru minorii cu afecțiuni respiratorii, la nivelul unităților medicale. Un astfel de centru este deschis și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Centrul de evaluare ese deschis între orele 13:00-20:00 de luni până vineri, iar în intervalul 20:00-13:00 și sâmbăta și duminica. Pacienții sunt examinați în Unitatea de Primire Urgențe Minori și, în funcție de simptomatologie, între orele 08.00-13.00, de luni până vineri și în cabinetele de specialitate din ambulatoriu.
Sfatul specialistului
Simona Dumitra, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, vine cu o serie de recomandări pentru părinți. “Din cauza unui sezon rece mult mai generos în viroze cu adresabilitate crescută la serviciile pediatrice din Arad, vă rugăm să fiți atenți la câteva aspecte.Evitați locurile aglomerate, nu expuneți copiii sub 3 ani la contacte infectate cum ar fi spațiile de joacă, magazine, mall-uri, spectacole. Dacă sunteți răcit, purtați mască. Dacă un copil din familie este răcit, izolați-l de sugarul frate – copiii mai mari fac guturai, dar sugarii fac bronșiolită.La primele semne de boală, urmăriți copilul și administrați antitermic la o temperatură de minim 38 de grade. Nu este necesar un consult pediatric în primele 24 de ore de răceală sau febră.Adresați-vă, la apariția simptomelor, medicului de familie sau unui centru de permanență, nu urgențelor pediatrice care sunt supraaglomerate”, recomandă pediatrul.De asemenea, se recomandă hidratarea copilului și administrarea de vitamina C sau zinc. Mierea este recomandată ca un bun antitusiv. Nu se administrează antibiotic.
“Urmăriți frecvența respiratorie a copilului. Peste 50 de respirații pe minut la copilul sub 1 an înseamnă afectare pulmonara și consult pediatric de Urgență. Factorii de risc pentru evoluții severe sunt vârstă mică-sugarii, prematurii, copiii cu malformații cardiace, bolile cronice pulmonare sau imunodeficiențe cunoscute, convalescenții unor boli anergizante – varicela, SARS-CoV-2”, subliniază pediatrul.
Stimularea imunității la copilCopilul poate avea numeroase intercurențe infecțioase, fără a se considera că are imunitatea „la pământ‟. În această categorie se încadrează 10-12 episoade infecțioase în primul an de viață, mai ales dacă sunt de durată scurtă și nu necesită administrare de antibiotic; 5-7 episoade infecțioase pe an la copiii cu vârste între 1-7 ani și 4-5 episoade infecțioase pe an la copiii mai mari de 7 ani.Simona Dumitra vine și cu câteva sugestii pentru stimularea imunității: vitamina C, vitamina A, vitamina D, uleiul de pește, produse apicole – propolis, miere, polen, zincul, colostrul, suplimentele cu lactoferină, argintul coloidal, probiotice/prebiotice.
“Prebioticele sunt fibre nondigerabile cu rol în stimularea creșterii unor bacterii benefice. Considerați că prebioticele sunt hrana optimă a unei microbiote eficiente. Alte imunostimulatoare recunoscute sunt: echinaceea, florile de soc, cătina, usturoiul, ceapa, chimenul negru, ghimbirul, oregano, seleniul, curcumina; preparate pe bază de plante – Septilin, Viusid, Imunogrip, Imunodep, Baraka; combinații – Imunice 10 days – Beta-glucani, colostru, lactoferină, vitamina C și D, zinc; granule homeopatice (Oscilococcinum)”.
Să fie spre folos!Simona Luminița Dumitra
Trimite articolul
XOare unde onplecat ,, covidu-tul,, ca mai Ani trecuti necati zapacit cu El..banditilor ultimi 2 Ani nu at vorbiti despre raceli..nu existau raceli doar corcovidul..
Și ce faci cand medicul de familie nu raspunde la telefon și esti nevoit sa mergi la clinicile private?
Unde este ,,grija statului” pt. copii? A! In vârful ,,paulei”.
Si se plâng că anul acesta sunt cu peste 11000 de nou născuți față de aceiași perioadă a anului trecut.
-
Erata:
Cu peste 11.000 de nou născuți mai puțin!