ARAD. E oficial, începând cu luna aprilie a acestui an, vom avea de plătit între 5 şi 10 lei pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă. Introducerea coplăţii a fost aprobată prin hotărâre de guvern, taxa urmând a fi achitată o singură dată, la externare, indiferent de perioada spitalizării.
„În toate sistemele de sănătate există coplată. Introducerea acesteia este o măsură benefică pentru spitale. Dar cred că valoarea coplăţii este prea mică, nu va fi o sursă prea importantă de venituri pentru unităţile sanitare. În plus, mie, personal, mi s-ar fi părut mai corect să fie calculată pe număr de zile de spitalizare, nu pentru întreaga perioadă de spitalizare…” – opinează dr. Laura Nicolescu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Prea puţin pentru spital
„Dacă a fost legiferată, cu siguranţă vom introduce şi noi coplata – spune dr. Teodora Olariu, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Decizia va trebui să fie luată de Comitetul Director – care se va întruni luni – şi de Consiliul de Administraţie – ai cărui membri se vor întâlni miercuri. Suma ce a fost stabilită pentru coplată este, însă, foarte mică. Adăugând la această valoare şi multiplele cazuri ce vor fi exceptate de la coplată, apreciem că nu vom putea strânge mai mult de 60.000 de lei pe an. Ceea ce este foarte puţin. Din aceşti bani putem cumpăra doar hârtia şi tonerul pentru imprimantă” – spune, uşor dezamăgită, dr. Olariu.
În contractul cadru
Introducerea sistemului coplăţii a fost convenită de Guvernul cu Fondul Monetar Internaţional. Măsura este stipulată în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, document aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Excepţii
Nu se încasează coplata pentru serviciile acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.
diana.dutu@informmedia.ro
CITESTE SI:
Coplata redusa la medicul de familie
Coplata anulata pentru gravide si lauze
Citiți principiile noastre de moderare aici!