Lume nouă la activitatea de curăţenie şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi. Aceasta este intenţia Primăriei Arad care s-a gândit că a venit timpul să schimbe modul în care se face curat pe spaţiile verzi din oraş. Aşa că a venit în faţa consilierilor locali cu un proiect de hotărâre privind „aprobarea prestării de către contravenienţi a activităţilor în folosul comunităţii în domeniul întreţinerii spaţiilor verzi în municipiul Arad”.
Proiectul care va sta chiar mâine pe masa de vot a aleşilor vorbeşte doar de sancţionarea contravenienţilor cu obligaţia de prestare a unei activităţi în folosul comunităţii, în domeniul întreţinerii spaţiilor verzi în municipiul Arad, în locurile indicate în act.
Primăria vrea să îi pună, mai exact, pe cei care au călcat pe bec, să presteze servicii în folosul comunităţii, adică să adune hârtii, să golească coşuri de gunoi, să grebleze frunze şi resturi vegetale, să măture manual stăzile sau să încarce deşeuri pe mai toate străzile, parcurile şi pieţele importante din Arad şi nu numai. În susţinerea proiectului, executivul indică Ordonanţa de Guvern nr. 55/2002 care stabileşte faptul că prin hotărâre CLM se pot fixa domeniile serviciilor publice şi locurile în care contravenienţii pot şi vor presta activităţi în folosul comunităţii.
În expunerea de motive se mai arată faptul că „serviciile publice în care se prestează activităţi în folosul comunităţii prevăzute de legislaţie sunt cele de întreţinere a locurilor de agrement, parcurilor şi drumurilor, păstrarea curăţeniei şi igienizarea localităţilor. De asemenea, pot fi desfăşurate activităţi în folosul căminelor pentru copii şi bătrâni, creşelor, grădiniţelor, şcolilor, spitalelor şi altor aşezăminte socio-culturale”.
Sau că „în aceste condiţii, contravenienţii cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Arad pot presta activităţi în folosul comunităţii în domeniul întreţinerii spaţiilor verzi”.
Prin dispoziţia primarului
Cum se va realiza curăţenia cu contravenienţii din Arad? La primirea copiei de pe dispoziţia hotărârii judecătoreşti şi a mandatului de executare a sentinţei, serviciul de specialitate va emite dispoziţia primarului prin care se va stabili conţinutul activităţii ce urmează să fie prestată de către contravenient, locul unde se va presta activitatea, precum şi programul de lucru.
Sentinţă în cinci zile
Sentinţa, care va consta în executarea de curăţenie pe domeniul public, va trebui executată în cel mult cinci zile de la primirea mandatului de executare, cel care a încălcat legea având obligaţia să se prezinte de îndată, dar nu mai târziu de trei zile de la primirea mandatului de executare, la Primăria Arad pentru luarea în evidenţă şi pentru a executa sancţiunea.
Locuri pentru contravenienţi
Cei cu probleme vor fi puşi să facă curat pe Calea Aurel Vlaicu, strada Bumbacului, piaţa UTA, Calea Victoriei, Piaţa Spitalului, Pomenirea, strada Pădurii, Piaţa Gării, Pădurice, străzile Miron Costin, Bihorului, Petru Rareş, Titulescu, Magheru, Piaţa Caius Iacob, Piaţa Podgoria, Bulevardul Titulescu, Gara Aradul Nou, Piaţa Veche, Piaţa Olimp, Bulevardul Revoluţiei, Piaţa Romană, Piaţa Avram Iancu, Calea Romanilor, Piaţa Sârbească, Piaţa Catedralei, Parcul Reconcilierii, Parcul Copiilor, Parcul Eminescu, Tribunal, Palatul Cultural, ştrandul vechi, faleza, Piaţa Sporturilor, Parcul Europa, Ştrandul Neptun etc.
Spaţiile verzi, aşteptate la finanţare
Citiți principiile noastre de moderare aici!