Am aterizat in Londra de mai putin de o ora. Un oras pe care il iubesc profund si in care am locuit aproape un deceniu este in dimineata aceasta un furnicar nebun, care infirma toate stereotipurile referitoare la “rezerva britanica”.
Absolut toate energiile – bune sau rele – sunt canalizate spre ceea ce se va dovedi pentru Londra, un motiv de mandrie si bucurie nationala, acum cand monarhia “coboara in strada”, prin casatoria printului William cu Kate Middleton – pe care de acum incolo va trebui sa o numim Catherine conform solicitarilor venite de la Departamentul PR al Palatului Buckingham – o “commoner”(cetatean obisnuit), dar si o binefacere financiara, mai mare decat apropiatele Jocuri Olimpice ce urmeaza sa se desfasoare tot aici, in curand.
Estimarile financiare ale autoritatilor londoneze arata ca prognoza profiturilor realizate ca urmare a desfasurarii uriasei nunti se vor ridica pana in jurul fabuloasei sume de 620 milioane lire sterline. De unde aceste sume?
Prioritar de la sutele de mii de turisti, din suveniruri, din cazari hoteliere si B&B, din consumatiile din pub-uri, restaurante, cafenele, distractii stradale, spectacole.
In jurul meu, opiniile variaza, la fel cum motivele care ne-au adus aici, pe noi toti sunt variate.
Aud voci care sustin ca David Cameron se insala daca crede ca populatia Marii Britanii va fi in asemenea masura “furata” de nunta regala incat sa-si uite necazurile datorate crizei financiare.
Aud voci care imi spun ca au venit ca sa aduca un omagiu printesei Diana, care, prin mostenirea spirituala lasata, prin modul tragic in care si-a trait si incheiat viata, a provocat, probabil, cea dintai si cea mai mare bresa in casa regala Windsor, si a facut ca regina Elisabeta II sa inteleaga necesitatea intoarcerii spre popor, a unei flexibilitati crescute a protocolului si comandamentelor regale, a greselilor care au dus la incheierea casniciei printului Charles, cu efecte devastatoare pentru monarhia britanica.
Aud voci care imi spun ca “monarhia are valoare…pur turistica”, ca nunta e buna pentru britanici si ca e firesc ca ei sa fie aici si sa se bucure impreuna cu concetatenii lor.
Aud voci care spun ca sunt aici pentru ca Wills si Kate – de maine Printesa Catherine si Printul William – merita respectul lor, dupa o relatie “bolovanoasa” de 8 ani de zile in care, daca William a obtinut o “perioada de gratie” in care nu a fost hartuit mediatic, urmare a celui dintai episod de jena a mass-media care se stie responsabila de moartea mamei sale, Kate nu a fost nicicand scutita de rautati si acuze de oportunism si parvenitism.
Aud voci care spun ca au venit aici ca sa celebreze victoria iubirii, sa vada fast, capete incoronate, amosfera de basm, tinute grandioase, calesti de aur si conduri de clestar.
In acest intreg noian de voci, ma intreb ce m-a adus pe mine aici, intr-un moment in care, cel mai elementar instinct de conservare imi spune – ca unuia care a trait personal episodul atacurilor teroriste din Londra de acum cativa ani – sa ma tin departe de aceasta uriasa aglomerare umana, ca ar fi mult mai intelept sa urmaresc nunta, impreuna cu alte cateva miliarde de oameni, la televizor?
M-a adus respectul pentru un popor demn si echilibrat, pentru un popor care a invatat din lectiile istoriei si din greselile trecutului, pentru un popor ferm si care nu se va ascunde in spatele usilor inchise si care atunci cand “vrea sa fluiere, fluiera”, un popor ce nu va fi intimidat de nimeni. Un popor care nu a uitat sa se bucure.
M-a adus povestea frumoasa de iubire si mesajul ca…”se poate”, ca e ok sa visam. Domnisoarelor, Domnilor, poate generatia noastra va putea cladi o lume mai buna, mai dreapta, mai verticala!
E probabil un sentiment analog rezultatului concursului “Romanii Au Talent” cand poporul meu a votat mesajul si sentimentul, cazul social si nu talentul, e ceea ce a mai ramas bun in noi: speranta ca se poate.
Amanuntele punctuale, tinute, protocol regal, impresii la cald, fast vor urma maine. Pana atunci, sa ne bucuram de primavara si de iubire, oriunde vor fi fiind ele: case regale sau simple, de “commoners”.
Erika Stan
Citiți principiile noastre de moderare aici!