Născută în satul Dud din comuna Târnova, la data de 8 aprilie 1916, într-o familie cu adânci rădăcini în istoria ardeleană (după mamă se înrudea cu Moise Nicoară, iar după tată cu memorandistul Aurel Suciu), Cornelia Bodea a studiat Istoria, devenind un erudit în materie. Lucrarea sa de doctorat, având ca profesor coordonator pe Nicolae Iorga, se intitulează „Moise Nicoară (1784-1861) şi rolul său în lupta pentru emanciparea naţional-religioasă a românilor din Banat şi Crişana”, obţinând calificativul Magna cum laudae.
Predă Istoria la licee din Bucureşti, apoi este asistent universitar al profesorului Gh. I. Brătianu la Universitatea Bucureşti. Comuniştii o exclud din învăţământul superior, însă revine graţie competenţei sale. Se remarcă tot mai mult ca un cercetător de seamă al istoriei, face călătorii pentru studii istorice, participări la congrese şi manifestări ştiinţifice în diverse ţări. În anii ’70-’80 ai secolului trecut a predat cursuri de istorie modernă universală la peste 40 de institute din SUA, printre care Boston College şi Columbus University.
În paralel cu activitatea didactică, depune un important efort în cercetarea ştiinţifică, publicând multe lucrări importante, din care amintim: Cetatea Deznei, 1848 la români, Lupta românilor pentru unitate naţională, De la conştiinţa de neam la conştiinţa naţională, Avram Iancu, ş.a.
Pentru prodigioasa sa activitate a făcut parte din multe societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate, a fost aleasă membru corespondent al Academiei Române în 1990 şi membru plin în 1992. A fost distinsă cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, cu „Meritul Academic” şi a fost decorată cu Ordinul Naţional „Steaua României”.
Nu şi-a uitat niciodată plaiurile natale, a căror bogată istorie a cercetat-o îndeaproape. Prin eforturile sale, biserica monument istoric din Groşeni a fost mutată şi recondiţionată, putând fi acum vizitată în curtea Spitalului Arad. A primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Arad în anul 1997, iar valoroasa sa bibliotecă personală a donat-o bibliotecii Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
S-a stins din viaţă în urmă cu cinci ani, la data de 28 aprilie 2010, la Bucureşti. Dumnezeu s-o odihnească în pace!
Cornelia Bodea - 5 ani de la trecerea în nefiinţă
ARAD. Se împlinesc 5 ani de la plecarea la cele veşnice a uneia dintre cele mai mari personalităţi culturale ale Aradului - acad. prof. univ. dr. Cornelia Bodea.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Mapamond
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, transmite agenţia ungară de presă MTI.
1
Local
ARAD. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara informează că, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul: Nădlac II PTF – A1 – A11 – Centura Arad - DN 7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Nădășelu – DN 1F – Cluj Napoca – Centura Apahida Vâlcele - DN 1C - DN 17 – Beclean – DN 17 – Centura Bistrița – DN 17 – Gura Humorului – Varianta de Ocolire Suceava – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28 – DN 28D – DN 28 – DN 24B – Albița PTF.
România
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
Local
Oraşul Pecica vrea să-şi creeze propriul serviciu de transport public local, cu autobuze electrice, pentru a lega principalele puncte de interes de pe cei 100 de kilometri de străzi, dar şi pentru a facilita deplasarea către zonele industriale şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat.
Local
În prezența a aproximativ 150 de preoți și diaconi și a peste 1.000 de credincioși, ierarhii arădeni au pus piatra de temelie pentru biserica Schitului „Izvorul Tămăduirii” de la Frumușeni.
2
Evenimente
Evenimentul este dedicat tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, iar în acest an, tema abordată este „Egalitatea de șanse și curajul de a fi diferit”.
1
Local
ARAD. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.
Citiți principiile noastre de moderare aici!