ARAD. În monografia „Micălaca” – semnată de Augustin Mureșan, Rodica Colta, Doru Sinaci și Felicia Oarcea – se spune că „primul cor bisericesc din Micălaca Veche a luat ființă în anul 1889 și el a fost condus de învățătorul Savu Mihuța” . Iar „în anul 1929 a fost confecționat pentru cor un steag de mătase, pe care a fost scris cu fir de aur „Corul bisericii ort. rom. din Micălaca. 1889-1929”.
„Dintre evenimentele mai importante din existența acestui cor – se mai consemnează în monografie – unul a avut loc în anul 1919, când, în prezența Comisiei de fixare a frontierelor, în frunte cu generalul francez Berthelot, cei 80 de membri ai corului, îmbrăcați în șube, au cântat mai multe cântece naționale”.
Un moment de referință în istoria formației corale a fost și serbarea jubileului de 50 de ani când „manifestarea a cuprins serviciul religios, la care a participat și Episcopul Aradului Andrei Magieru, un spectacol la Casa de cultură și o masă”.
De-a lungul vremii, corul s-a evidențiat printr-un repertoriu foarte bogat. Pe lângă răspunsurile la Sf. Liturghie, pricesne, tropare și condace, coriștii din Micălaca interpretau, mai ales la sărbători, cântece naționale și populare.
La împlinirea a 125 de ani de existență, sâmbătă, 27 decembrie, de la ora 12, în Biserica Micălaca Veche (str. Renașterii) va avea loc un parastas pentru pomenirea celor care au fost, în acești ani, membri ai corului și au trecut la cele veșnice.
45 de ani
Tot acum se împlinesc 45 de ani de la înființarea corului mixt din Micălaca, formațiune care a fost condusă de Teodor Boar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!