Polițistul activa în cadrul Serviciului Rutier Arad din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Arad și a fost trimis în judecată în 17 august 2017 de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Dosarul polițistului nu a avut cel mai lin traseu, el fiind la un moment dat pe rolul Tribunalului Arad – instanța respingând cererile și excepțiile invocate de avocatul omului legii -, trimis apoi spre Curtea de Apel Timișoara – unde s-a judecat contestația la decizia primei instanțe – , iar de aici a fost întors pe masa procurorului pentru refacerea rechizitoriului, după ce judecătorii timișoreni au hotărât că actul prezintă neregularități. Nu înainte însă de a fi sesizată și Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la interpretarea a două articole din Codul de Procedură Penală, la solicitarea Curții de Apel Timișoara. Într-un final, după refacerea rechizitoriului de către procuror, cauza a fost, din nou, trimisă spre judecare.
Potrivit procurorilor, la data trimiterii în judecată a polițistului, din probatoriul administrat în cauză a rezultat că „inculpatul, Cristian Tălmaciu, în calitate de agent de poliţie, în cursul anului 2016, a intervenit în repetate rânduri pe lângă colegii de serviciu pentru ca aceștia să nu ia măsurile legale care se impuneau în diverse situații, față de persoane depistate în trafic care încălcau dispozițiile legale. Totodată, a fost semnalat că există o <<practică>> constând în contactarea telefonică a agentului de poliție de către anumiți conducători auto, cărora le asigura protecția, în timp ce sunt verificați de către colegii inculpatului din cadrul Serviciului Rutier Arad și, prin diverse metode (efectuarea unui scurt apel telefonic pe postul telefonic al colegului sau discuția directă cu colegul, ori transmiterea de mesaje prin invocarea unei relații de rudenie ori prietenie între conducătorul auto verificat și inculpatul), agenții de poliție erau determinați de inculpat să nu aplice sancțiunile contravenționale constatate sau să procedeze la aplicarea unui avertisment și nu a unei amenzi, pretinzând remiterea unor bunuri sau servicii de la respectivii contravenienți. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare la Tribunalul Arad”.
Respins la Arad
După ce dosarul a ajuns la Tribunal, polițistul – prin avocat – a invocat o serie de cereri și excepții cu privire la „legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală”, în speță era vorba de unele neregularități ale rechizitoriului care vizau înregistrările efectuate în dosar. În 2 octombrie 2017, instanța arădeană a respins cererile și excepțiile apărătorului inculpatului, constatând în schimb „legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Dispune începerea judecăţii cauzei, având ca obiect acţiunea penală pusă în mişcare împotriva inculpatului Tălmaciu Cristian, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 291 alin. 1 rap. la art. 6 şi 7 lit. c din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal; art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal; prev. de art. 304 alin. 1 Cod penal şi art. 304 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal , toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”.
Admis la Timișoara
Curtea de Apel Timișoara, în urma formulării contestației de către avocatul polițistului în ceea ce privește hotărârea Tribunalului Arad de a respinge excepțiile și cererile invocate, a decis să admită contestația, desfiinţând integral încheierea contestată, şi în rejudecare admiţând „în parte cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Tălmaciu Cristian. Constată neregularitatea rechizitoriului din 17.08.2017 emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Exclude din materialul probator administrat în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad toate mijloacele de probă obţinute începând cu data de 23.06.2016 în baza mandatului de supraveghere tehnică emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Arad, Secţia penală în dosar (inclusiv procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate). Dispune eliminarea din dosarul cauzei a mijloacelor de probă excluse”. Instanța timișoreană a mai dispus ca procurorul să comunice dacă dispune trimiterea în judecată a cauzei în stadiul în care se afla sau solicită restituirea cauzei. O lună mai târziu, Curtea de Apel Timișoara a restituit cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru refacerea rechizitoriului.
Trimis, din nou, în judecată
Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad s-a conformat deciziei Curții de Apel Timișoara, a refăcut partea din dosar și a dispus, din nou, trimiterea în judecată a polițistului, primul termen având loc la începutului acestui an. Până acum au avut loc șase termene de judecată, fiind administrat probatoriul propus prin rechizitoriu, iar martorii audiați. Cauza a fost amânată pentru luna septembrie, din cauza vacanței judecătorești.
Citiți principiile noastre de moderare aici!