BUCUREŞTI. Marius Cosma, patronul firmei Tredeco Holding, achitat de Judecătorie şi, ulterior, condamnat de Curtea de Apel, a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care era acuzat de înşelăciune. Ziarul nostru a relatat pe larg despre acest subiect, încă din anul 2022, când dosarul lui Cosma se afla pe rolul Judecătoriei Ineu. În septembrie 2022, ziarul nostru scria despre faptul că Marius Cosma a fost trimis în judecată, fiind acuzat de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În plângerea care a fost depusă de administratoarea unei aşa firme vătămate, împotriva lui Marius Iosif Cosma, se arăta că reclamanta a încheiat cu arădeanul, în luna mai 2017, un acord de închiriere a unor utilaje care urmau să acţioneze pentru lucrările de deszăpezire ale autostrăzii Nădlac-Arad-Timişoara-Lugoj. Asta, după ce Tredeco câştigase licitaţia organizată de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara. Pentru garantarea executării contractului, administratoarea și patronul de la Tredeco au încheiat o înţelegere prin care ambele firme și-au predat câte un bilet la ordin în alb, ce putea fi folosit în condiții stabilite de comun acord. Contractul dintre cele două firme s-a derulat normal până în sezonul de iarnă 2019-2020, susține partea vătămată. Atunci, utilajele firmei Invent Trust, societatea reprezentată de reclamantă a executat lucrările comandate de Tredeco și a emis facturi. Cele pentru lucrările efectuate în perioada noiembrie 2019 și ianuarie 2020 au și fost achitate. Ulterior, Tredeco a solicitat restituirea banilor, motivând că între cele două firme, Invent Trust şi Tredeco Holding nu a existat niciun contract. În tot acest timp, au ajuns la scadență trei facturi în valoare de 710.000 de lei, moment în care administratoarea de la Invent Trust a depus la bancă biletul la ordin primit în baza pactului cambial și a încasat toată suma ajunsă la scadență.
Marius Cosma este acuzat că, după două zile, ar fi completat cu date nereale biletul la ordin primit de la firmă și a scris în document suma de 710.000 de lei, care ar fi fost sume necuvenite care au intrat în posesia companiei subcontractoare. Doar că firma nu avea suma respectivă în cont, aşa că, potrivit legii, banca a raportat-o în Centrala Incidentelor de Plăți, ceea ce a dus la blocarea conturilor acesteia.
Judecătoria Ineu a stabilit, în noiembrie 2023, că Marius Cosma nu se face vinovat de acuzaţiile care i se aduc de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu. Procurorii au înaintat apel faţă de sentinţa Judecătoriei Ineu, dosarul mutându-se la Curtea de Apel Timişoara. Instanţa de aici a hotărât să desfiinţeze decizia de la Ineu. „Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată cu privire la latura penală a cauzei şi, rejudecând în aceste limite, dispune: stabileşte în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Cosma Marius Iosif pedeapsa de 1 (un) an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Stabileşte în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Cosma Marius Iosif pedeapsa de 6 (şase) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
Achitat de Înalta Curte
Susţinând încă de la începutul procesului faptul că este nevinovat, Marius Cosma a decis să îşi caute dreptatea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Numai că, neavând o cale de atac ordinară faţă de sentinţa Curţii de Apel Timişoara, a solicitat procedura de recurs în casaţie, o cale de atac extraordinară. În data de 10 octombrie 2024, Instanţa Supremă a decis să admită, de principiu, recursul în casaţie, iar în data de 21 noiembrie a emis şi sentinţa, care este definitivă în acest dosar. „Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Cosma Marius Iosif împotriva deciziei penale nr. 393/A din 23.05.2024, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia penală, în dosarul nr. 1754/246/2021. Casează decizia penală recurată şi, rejudecând: achită pe inculpatul Cosma Marius Iosif pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de partea civilă Invent Trust SRL. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea recursului în casaţie rămân în sarcina statului. Definitivă”. Aşadar, sentinţa Curţii de Apel a fost efectiv spulberată de Înalta Curte, iar Cosma a fost declarat nevinovat.
„Mi-au mâncat sănătatea”
După ce Înalta Curte a pus punct final acestui dosar, am solicitat şi punctul de vedere al omului de afaceri. Marius Cosma ne-a declarat: „După patru ani de zile în care am fost hărţuit de procurori, de Jean Cârja şi soţia lui, cei care au depus plângere mincinoasă împotriva mea, după patru ani de zile în care mi-au mâncat sănătatea, în sfârşit s-a făcut dreptate. Am ştiut tot timpul, încă din faza de urmărire penală, faptul că sunt nevinovat, m-am simţit vânat de procurorii de la Ineu, dar nu am renunţat să lupt pentru dreptate. Într-un final, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au aplecat atent asupra dosarului şi probelor de acolo şi au văzut că sunt nevinovat. Din păcate, aceleaşi personaje continuă să mă hărţuiască şi să inventeze tot felul de plângeri şi dosare pe numele meu. Dar o să mă lupt în continuare pentru dreptate, pentru adevăr. Asta chiar dacă sănătatea mi s-a şubrezit şi am cam început să obosesc”.