ARAD. Aradul și-a dezvoltat în ultimii ani un turism de tranzit, fiind un punct de oprire pentru cei care veneau din străinătate sau voiau să plece într-acolo. În 2020, însă, restricțiile de circulație au făcut ca o bună parte din acest tip de turism să se prăbușească. Sosirile și înnoptările au scăzut dramatic față de 2019, iar perspectivele nu sunt dintre cele mai îmbucurătoare.
Dacă în mod obișnuit în unitățile de cazare din Arad soseau peste 10 mii de persoane, iar înnoptările depășeau 25 de mii, anul 2020 a făcut ca unitățile de cazare să supraviețuiască cu greu. Luna mai a anului trecut a fost cea mai neagră, o lună decisivă pentru cei care s-au încăpățânat să rămână în acest domeniu și să nu închidă definitiv.
Potrivit datelor Direcției Județene pentru Statistică Arad, anul 2020 a început cu 16.564 de sosiri în județ (luna ianuarie) și 23.204 înnoptări. Aceste cifre s-au transpus într-o ocupare netă a locurilor disponibile de cazare de peste 20 de procente. Chiar și luna februarie s-a menținut la același nivel, însă odată cu instalarea pandemiei și a restricțiilor de circulație turismul a scăzut dramatic.
Cele mai grele luni pentru cei care au afaceri în acest sector au fost aprilie, mai și iunie. În aprilie și mai, doar hotelurile și pensiunile turistice și agroturistice au raportat sosiri și înnoptări. Gradul de ocupare, însă, a fost unul extrem de mic – 10,6% în aprilie și 9,3% în luna mai.
Din iunie, turismul a început ușor să se revitalizeze, dar în continuare problemele cele mai mari le-au avut cei cu moteluri și cabane turistice. Relaxarea din vară s-a văzut și în Arad, în august indicele de ocupare a locurilor de cazare ajungând din nou la 20%. Cu aproape 11 mii de sosiri și peste 19 mii de înnoptări, luna august a fost vârful unui sezon turistic greu încercat. Cei mai mulți dintre turiști au ales hotelurile – peste 6.500 de sosiri, urmate de pensiunile turistice – 2.580.
În toamnă, însă, turismul a reintrat în regres. Ultima lună raportată de DJS – noiembrie 2020, confirmă din nou diferența foarte mare între anul pandemic și anul 2019. Așadar, dacă în noiembrie 2019 sosirile în unitățile de cazare erau de 18.223, iar înnoptările depășeau 31.000, în aceeași lună a anului trecut au mai ajuns la hotelurile, motelurile, vilele și pensiunile arădene doar 7.419 turiști. Procentual, scăderea este de 60 de procente în ceea ce privește sosirile și de 65% pentru înnoptări.
Despre raportări
Sosirea unui turist într-o structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii respective, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se consideră o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă.
Înnoptarea reprezintă intervalul de 24 de ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidenţa structurii de cazare turistică şi beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spaţiului ocupat, chiar dacă durata de şedere efectivă este inferioară intervalului menţionat. Sunt avute în vedere şi înnoptările aferente paturilor instalate suplimentar (plătite de turişti). Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică exprimă relaţia între capacitatea de cazare în funcţiune şi utilizarea efectivă a acesteia de către turişti, într-o perioadă determinată.
andreea.pintea@informmedia.ro
Trimite articolul
XTurism in Arad?! HAHAHAHAHAHAHAAA!!!
-
HAHAHAHAHAHA!!
iti cam dai seama ce se kaka pe el de ras acum falca!! :))
Andreea Pintea , in primul rand turismul aradean nu mai exista de decenii. Unde sa mergi, ce sa vezi ? Orasul, judetul sunt in plina paragina. Ba chiar si periculoase , avand in vedere numarul urias de vagabonzi din alte judete si de tigani . Nu mai pomenim contrabandistii, traficantii, clandestinii, si cocalarii cu gastile lor de infractori si gainari
-
“anonim” are din pacate dreptate;completam tabloul trist cu dejectiile animalelor de companie,gunoaiele menajere,deseurile de tot felul aruncate peste tot,lucrari edilitare de proasta calitate si avem locatia ideala pentru ”turistul” matochist”…..Un judet cu un potential economic deosebit,RUINAT DE O CLOACA POLITICA INCOMPETENTA SI IRESPONSABILA.Indiferent de culoare si sigla!!!!
Vinovati sant guvernsntii care impun testul PCR, Covid 19 care se primeste la 4 zile, dar la ei e valabil 72 ore, plus carsntinarea.
Turism in Arad ??????????????????? Cel mai bun banc al zilei…
Apropo, putem dezvolta un nou brand de turism la Arad ,, Urban Extrem Adveture,,,
Dotam turistii ( nu stim inca care ) cu casca de protectie, bocanci de alpinism , etc…
Ce turism avea Aradul inainte? Daca mergi puna la Taut, Socodor la pescuit sau un vinzator ambulant la tirguri te poti numi turist aradean.
Turururi turistice de la Beliu la Buteni sau de la Lipova la Savirsin. Turism pe paine in varianta liberala.
Andreea Pintea, dacă tastatorii la comanda stiu ca turismul aradean e magnific, dar nu există, TU, cu multă carte, de la UVVG ….., ești chiar varza! Si diploma înapoi!
Turism practicat de cetățenii străini veniți să viziteze Aradul, înainte de a se îmbarca în containere cu destinația Germania.
Rahat pe bat! Nu exista turism in Arad. Daca vine turistul, ce sa vada? Cladiri in paragina? Gunoaie si investitii fara sens? Bine ca avem departament de turism la Primaria Arad si la Consiliul Judetean. Rusine!