Rechizitoriile întocmite de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad în cazurile unor șoferi care au fost prinși la vamă transportând migranți arată ce sume plăteau străinii – majoritatea afro-asiatici – și ce bani primeau șoferii pentru a îi trece granița.
Un astfel de caz este cel al unui șofer turc de TIR care, pe 11 august 2023, a încercat să iasă din țară pe la Nădlac II-Csanadpalota. Oficial, bărbatul transporta cu automarfarul profile metalice din Turcia în Germania.
„În timpul verificărilor s-a constatat că sigiliul vamal era intact, dar cablul vamal era secţionat în partea din spate a semiremorcii. Organele poliţiei de frontieră au procedat la controlul amănunţit al compartimentului de marfă, ocazie cu care au descoperit 12 persoane, migranţi de origine arabă, care intenţionau să iasă ilegal din România”, se arată în rechizitoriu.
La audieri, șoferul a recunoscut că a fost de acord cu transportarea migranților, povestind că un „cetățean necunoscut” i-a propus, în timp ce se afla într-o parcare din țară, să transport 5-6 migranți, urmând să primească câte o mie de euro pentru fiecare. Locația îmbarcării migranților a fost lângă Arad, cele 12 persoane fiind încărcate în remorcă cu aproximativ 3 ore înainte de a ajunge în vamă.
Șoferul urma să primească o mie de euro pentru fiecare persoană, însă sumele plătite de migranți sunt mult mai mari. La audieri, cei 12 migranți au declarat că o călăuză le-a promis că îi va ajuta să ajungă în Germania în schimbul sumei de 10 mii de euro. Aceștia au fost transportați din țările de origine în Bulgaria, de unde au trecut Dunărea cu o barcă gonflabilă. Au fost cazați apoi într-un sat românesc de pe malul fluviului, timp de 9 zile, de acolo fiind transportați lângă Arad, de unde au fost preluați de șoferul turc.
Un alt caz este al unui șofer român din orașul Urlați, din județul Prahova. La volanul unui Audi A6, acesta s-a prezentat în același punct de trecere a frontierei, pe 24 august 2023, cu intenția de a ieși din țară. Destinația declarată a fost Ungaria. La controlul amănunțit, polițiștii de frontieră au descoperit în portbagajul mașinii cinci srilankezi. Verificările au arătat că toți cei cinci aveau vize de ședere în România.
Șoferul mașinii a declarat că pe 20 august, cu patru zile înainte de a fi prins, a fost abordat „de o persoană necunoscută” într-o cafenea din Ploiești. Aceasta i-ar fi propus să transport un grup de 5 migranți în Ungaria, contra sumei de 2 mii de lei. Pe 23 august 2023, bărbatul i-a „încărcat” pe cei cinci în portbagajul mașinii sale, dintr-un parc din Ploiești, plecând apoi spre graniță, unde a fost prins de polițiștii de frontieră.
Tot din Urlați, județul Prahova, este și un alt bărbat care a fost prins de polițiștii de frontieră în aceeași zi. Acesta conducea un BMW 320D, în portbagajul căruia se aflau patru srilankezi. Pentru a îi transporta, bărbatul a declarat că a primit suma de 3 mii de euro. Acesta a povestit că scopul era de a îi transporta pe migranți din România în Ungaria, iar mai apoi în Italia, acolo unde are și domiciliul.
Două mii de euro
Cel de-al patrulea caz al cărui rechizitoriu a fost admis recent de Tribunalul Arad este al unui moldovean de peste Prut, care a ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II pe 10 februarie 2023, la volanul unei autoutilitare Citroen Jumper. Conform actelor, bărbatul transporta paleți din România în Austria, numai că la controlul de fronteiră au fost descoperite, în compartimentul de marfă, 24 de persoane de origine afro-asiatică. Toți intraseră legal în România, trei dintre ei fiind solicitanți de azil aici.
Șoferul a povestit anchetatorilor că pentru transportarea celor 24 de bengalezi, egiptieni, nepalezi și pakistanezi într-o țară din Schengen, urma să primească două mii de euro. Șase dintre migranți au declarat la audieri că intraseră legal în România, cu viză de muncă, însă au luat decizia de a pleca spre vestul Europei. Aceștia au luat legătura cu o călăuză, care în schimbul sumei de 2 mii de euro pentru fiecare persoană le-a promis că îi va ajuta să ajungă din România în Schengen.
Ce pățesc șoferii?
Majoritatea șoferilor prinși în timp ce transportă măgranți primesc condamnări cu suspendare. În ultimele zile, Tribunalul Arad a condamnat doi astfel de șoferi. Unul dintre ei a fost prins la Punctul de Trecere a Frontierei Turnu-Battonya, în 14 august 2023, în timp ce transporta 12 migranți ascunși între paleții din autoutilitara pe care o conducea. Pentru a îi transporta, șoferului i s-a promis suma de 1.500 de euro. Un altul este un șofer de TIR din Turcia, prins la Nădlac II cu 65 de migranți în remorcă. Bărbatul a fost prins pe 10 aprilie 2023, iar la audieri acesta a declarat că suma pe care urma să o primească ar fi trebuit stabilită în momentul în care migranții ar fi fost debarcați în spațiul Schengen.
Ambii șoferi au fost condamnați de Tribunalul Arad la câte doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, instanța dipsunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani în ambele cazuri, aceasta fiind, de altfel, cea mai frecventă pedeapsă primită de șoferii prinși „în offside” în timp ce transportă migranți spre Schengen.