Un ordin al ministrului sănătăţii, Attila Cseke, spune clar că transportul pacienţilor care au nevoie de tratament în alte unităţi medicale este total gratuit, fără a fi percepută niciun fel de taxă.
„Transportul între unităţile sanitare publice a pacienţilor care nu necesită asistenţă medicală avansată se va efectua fără adăugarea de costuri suplimentare, aşa cum se întâmplă în prezent. De asemenea, serviciilor publice de ambulanţă li se interzice taxarea pacienţilor pentru efectuarea unor transporturi interclinice necesare îngrijiri acestora”, a declarat Attila Cseke. Roberto Schill, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad, spune că pentru instituţia pe care o conduce, ordinul guvernamental nu este o noutate.
„În contractul cadru pe anul 2009 al serviciului de ambulanţă, în anexa 22, scrie foarte clar că serviciile de transport interspitaliceşti sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Implicit, pacienţii nu trebuie să mai plătească nimic”, a declarat Schill. Dar CAS nu plăteşte decât transporturile ordonate de către medicii de secţie sau de către medicii curanţi. În schimb, unele persoane nemulţumite de spitalele arădene şi care doresc să se transfere într-un alt spital trebuie să plătească din buzunarul propriu un eventual transport efectuat cu una dintre ambulanţele de la serviciul judeţean.
„Practic, nu există transfer la cerere. Dacă o persoană nu este mulţumită de serviciile medicale oferite, va cere o externare în cazul în care doreşte să se transfere la un alt spital, urmând să se interneze la unitatea medicală cu pricina. Practic, nu există transfer la cerere, ci doar externare şi internare în alt spital”, a ţinut să adauge Schill. În acest caz, pacientul care solicită transport cu ambulanţa va fi bun de plată după încheierea cursei. În momentul de faţă, la Serviciul Judeţean deAmbulanţăArad, se percepe un tarif de 2,5 lei pentru fiecare kilometru parcurs. Pe lângă această sumă, dacă se doreşte şi un asistent care să supravegheze pacientul pe durata deplasării, se solicită o taxă de 250 de lei, pe lângă banii pentru drumul propriu-zis. Dacă pacientul doreşte să fie însoţit de un medic, taxa suplimentară este de 400 de lei.
Cheltuieli cu Ambulanţa
Dacă un pacient ar dori să plece din Spitalul Judeţean Arad şi să se interneze, la cerere, la Timişoara, drumul cu ambulanţa l-ar costa 137,5 lei. Dacă are nevoie de o asistentă pe drum, costul ar fi 387,5 lei, iar dacă doreşte să fie însoţit de un medic ar trebui să plătească 537,5 lei. Un pacient care s-ar transfera, la cerere, la Bucureşti, ar avea de plătit aproximativ 1.400 de lei doar pentru transport. În cazul în care ar fi însoţit de o asistentă preţul ar sări la 1.650 de lei, iar dacă ar fi însoţit de un medic ar trebui să plătească 1.800 de lei. Dacă un bolnav doreşte să se interneze la vreo unitate medicală din Cluj, ar trebui să plătească 657,5 lei pentru transport, 907 lei dacă vrea să fie însoţit de o asistentă sau 1.057 de lei dacă vrea să fie însoţit de un medic.
Personalul şi materialele medicale
Din declaraţiile lui Schill, din aceşti bani este plătit personalul, dar şi materialele medicale de care ar putea avea nevoie pacientul.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!